27 oktober 2015

Duizeligheid, misselijk en extreem moe: wat kan het zijn?

Extreme vermoeidheid is vervelend en kan voor veel problemen zorgen. Wat is er met het lichaam aan de hand en welke oorzaken zijn er te noemen? Vaak ervaren mensen met hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid een drang naar misselijkheid en braken. Een oorzaak kan extreme stress zijn. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een beschadiging aan het gehoorstelsel. Is er wellicht sprake van clusterhoofdpijn? Wat moet je doen om duizeligheid ter gevolge van vermoeidheid een halt toe te roepen? 

Vermoeidheid en duizeligheid

Er zijn verschillende oorzaken te noemen die vermoeidheid en duizeligheid in de hand werken. Denk bijvoorbeeld aan het roken van sigaretten. In een sigaret zitten verschillende stoffen die het lichaam kunnen verwarren. Denk dan bijvoorbeeld aan nicotine en teer. Nicotine is een zeer verslavende stof die verwarring en duizeligheid kan veroorzaken. Daarnaast heeft het roken van sigaretten ook een negatieve invloed op de bloeddruk. Een licht gevoel in het hoofd kan het gevolg zijn. Ook worden braakneigingen genoemd bij extreme vermoeidheid door langdurige blootstelling aan stress. Denk aan mensen die lang tegen een burn-out hikken.

Ziek gevoel door clusterhoofdpijn

Veel mensen in Nederland hebben last van extreme hoofdpijn. Vaak wordt er gedacht aan migraine of clusterhoofdpijn. Migraine is een extreme vorm van hoofdpijn en concentreert zich op één plek. Meestel spreken mensen over steken ter hoogte van de ogen. De steken kunnen zo intens zijn dat normaal functioneren niet meer mogelijk is. Op de markt zijn er verschillende medicijnen beschikbaar die migraine kunnen stoppen. Denk bijvoorbeeld aan het merk Nurofen 400 tablet Migraine. Het is belangrijk om zo snel mogelijk de medicijnen te gebruiken als er een migraine aanval begint.

Clusterhoofdpijn: wat is dat?

Mensen die extreme hoofdpijn ervaren kunnen last hebben van clusterhoofdpijn. Deze hoofdpijn is de meest extreme vorm van hoofdpijn en kan mensen letterlijk uitschakelen. Mensen met een clusterhoofdpijn aanval zijn voor een geruime tijd uitgeschakeld. Vaak is het niet meer mogelijk om rechtop te staan. Mensen met een dergelijke aanval moeten vaak liggen. In sommige gevallen treedt er bewusteloosheid op. Wat clusterhoofdpijn precies is weet men nog niet. Ook weet men niet waarom sommige mensen deze vorm van hoofdpijn krijgen. Extreme vermoeidheid is vaak de uitkomst van een clusterhoofdpijn aanval.

Ik ben moe en duizelig: heb ik een tekort?

Sommige mensen zijn erg snel vermoeid zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is. Het kan ook voorkomen dat bepaalde episodes zijn in het leven die extra vermoeidheid veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan het wisselen van een baan, aan een ruzie in de familie of bijvoorbeeld bij geldproblemen. Vermoeidheid komt in Nederland veel voor. Vaak is er sprake van geestelijke vermoeidheid waarbij helder nadenken niet meer mogelijk is. Een duf, suf en zwaar gevoel in het hoofd wordt vaak genoemd. Concentratieproblemen treden dan snel op. De vermoeidheid komt vaak doordat men te lang, te eentonig, te zwaar of te makkelijk werk verricht. Vaak is dan sprake van een bepaald tekort op psychisch vlak. In de meeste gevallen kan een gesprek met een psycholoog uitkomst bieden. Het is belangrijk om snel aan de bel te trekken bij de eerste symptomen van bijvoorbeeld een burn-out. Hoe langer je wacht, hoe erger de symptomen worden en hoe langer het duurt voordat er weer verbetering optreedt.

Een lichamelijk tekort?

Het kan ook voorkomen dat er sprake is van een lichamelijk tekort. Mensen die slecht en onregelmatig eten kunnen grote schommelingen ervaren in de bloedsuikerspiegel. De grote schommelingen kunnen vermoeidheid teweegbrengen. Daarnaast kan een vitamine B12 tekort ook hoofdpijn veroorzaken. Vitamine B12 zit met name in vlees en noten. Vergeet ook niet dat mensen die een grote dosis aan vitamines en mineralen hoofdpijn kunnen krijgen. Het is belangrijk om gevarieerd te eten en het voedsel te verdelen over de hele dag. Bij twijfel is het altijd raadzaam om de huisarts te raadplegen. Vaak wordt er bij verdenking van een tekort een bloedafname aangeraden door de dokter.

Lees 4424 keer Laatst aangepast op woensdag, 06 januari 2016 13:13

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

2473 reacties