16 november 2015

Donker menstruatiebloed: bruine afscheiding tijdens ongesteldheid

Het kan voorkomen dat er tijdens, na of voor de menstruatie sprake is van een bruine, donkerrode of zelfs zwart menstruatievocht. Donkere vlokken van slijm kunnen vragen opleveren. Wat is er aan de hand en is er reden tot paniek? Lees in dit artikel de oorzaken van donkere afscheiding bij vrouwen, tijdens de ongesteldheid en de menstruatiecyclus. Is donker menstruatiebloed reden voor een bezoek aan de huisarts?

Donkere afscheiding tijdens menstruatie

Het kan voorkomen dat er tijdens de menstruatie sprake is van een donkere en bloederige afscheiding. Deze afscheiding bestaat doorgaans uit bloed en slijm afkomstig van de baarmoederwand. De kleur van de afscheiding kan verschillen. Sommige vrouwen merken dat de afscheiding helderrood tot rood van kleur is. Deze kleur komt het meest voor. Het kan ook voorkomen dat het menstruatiebloed donkerrood van kleur is. Dit is meestal een teken dat het bloed ouder is. Hoe ouder het bloed, hoe donkerder van kleur. Oud bloed kan op den duur zelfs een zeer donkerrode, bruine tot zwarte kleur krijgen.

Ik vloei zwarte afscheiding: wat nu?

Oud bloed ruikt onaangenaam en is donker van kleur

Een donkere afscheiding kan voorkomen tijdens het menstrueren. Moet je je zorgen maken als de afscheiding erg donker van kleur is geworden of is er niets aan de hand en is het volkomen normaal? De meeste mensen maken zich zorgen als de afscheiding opeens heel donker van kleur is. De afscheiding kan donkerbruin tot zelfs zwart lijken. Het is eerst belangrijk om te weten waar de afscheiding uit bestaat. Tijdens het menstrueren komt er met name bloed en weefsel naar buiten. Het kan gebeuren dat er oud bloed mee naar buiten vloeit. Het oude bloed kan in dat geval een erg donkere kleur aannemen. Normaal gesproken is dit niet iets waar je je druk om hoeft te maken. Ook oud weefsel kan mee naar buiten vloeien. Dit kan een onaangename geur geven.

Waarom vloei ik donker bloed?

Je kunt je misschien afvragen waarom er oud bloed naar buiten vloeit. Je zou misschien verwachten dat na elk menstruatiecyclus alles weer ''schoon'' en fris is. Wellicht denk je dat het oude weefsel en het oude bloed dan volledig is verwijderd. Dit is niet altlijd het geval en kan bij iedereen voorkomen.

Donkerbruine afscheiding en ongesteldheid

Wanneer je ongesteld wordt kan er sprake zijn van donkerbruine afscheiding. Zoals eerder vermeld bestaat donkere afscheiding doorgaans uit oud bloed dat is opgedroogd en de heldere kleur is verloren. Ook bestaat de donkere kleur uit oud weefsel dat het lichaam wil verlaten. De regel is dat hoe donkerder de afscheiding is, hoe ouder het bloed en het weefsel. Ook de consistentie verandert op den duur. Je moet dan denken aan een stuggere afscheiding met dikke en harde vlokken. De donkerbruine afscheiding verlaat de vagina meestal tijdens, na of een aantal dagen voor je normale menstruatie.

Hoe herken je oud menstruatiebloed?

Het is vokomen normaal om je af te vragen of de afwijkende kleur, geur en consistentie normaal is. Het is logisch dat je je zorgen maakt. Het gaat immers over je eigen lichaam! Hoe herken je oud menstruatiebloed eigenlijk? Waar let je op en wanneer moet je je zorgen gaan maken? Ten eerste is het belangrijk om naar de kleur te kijken. Is het bloed rood? In dat geval is er waarschijnlijk niets aan de hand en is het een normale ongesteldheid. Is het bloed donkerrood van kleur? In dat geval is het bloed iets ouder en ingedikt. Is het bloed donkerbruin tot zwart? In dat geval is het oude bloed gestold en is het waarschijnlijk ook vermengd met oud weefsel van de baarmoederwand.

  • Rode heldere menstruatie: Een normale kleur van het bloed die bij veel vrouwen voorkomt;
  • Donkere tot roestbruine kleur: Je vloeit ouder bloed;
  • Donkerbruine tot zwarte kleur: Je ongesteldheid bestaat uit oud, gestold bloed met vlokken bestaande uit oud weefsel.

Je kunt altijd het beste de huisarts raadplegen als je je zorgen maakt over de kleur van het menstruatiebloed. Ook wanneer er krampen en steken plaatsvinden kan dat een reden zijn tot bezorgdheid. Een afspraak met de huisarts kan in dat geval zeker geen kwaad.

Oorzaken van donkere afscheiding tijdens de ongesteldheid?

Er zijn verschillende oorzaken te noemen die de donkere en bruine afscheiding kan veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het schommelen van de hormoonhuishouding. Hormonen zijn erg belangrijk bij het bepalen van de menstruatiecyclus. Zonder hormonen vindt een eisprong (ovulatie) niet plaats. Een verandering in de hormoonhuishouding kan daarom ook veranderingen veroorzaken in de menstruatie zelf. Ook belangrijk is het gebruik van anticonceptiemiddelen zoals de pil. De pil kan ervoor zorgen dat bepaalde ongesteldheid verschijnselen uitblijven of juist op vreemde en onvoorspelbare momenten worden gevoeld. Het stoppen of wisselen van de pil kan voor donkere afscheiding zorgen. Je lichaam reageert immers op de verandingeren in de hormoonhuishouding.

Afscheiding van de vagina

Is de menstrautie altijd de veroorzaker van donkerbruine afscheiding? Het antwoord is nee. In sommige gevallen wordt de afscheiding veroorzaakt door andere redenen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Schimmelinfectie bij en in de vaginaholte
  • Een cyste
  • Tampons die te lang blijven zitten
  • Verwondingen die optreden tijdens de seks
  • Een seksueel overdraagbare aandoening: chlamydia en/of gonorroe
  • Stoornissen in de bloedstolling

Een schimmelinfectie kan veroorzaakt worden door het onjuist wassen van de vagina. Je moet dan denken aan het wassen met hardnekkige zeep die de balans van de vagina verstoort. Ook een soa kan de veroorzaker zijn van stinkende en vreemde afscheiding die de normale menstrautie verstoort. Je moet dan denken aan chlamydia of bijvoorbeeld een gonorroe infectie. Ook kunnen verwondingen in de vaginaholte door seks een oorzaak zijn van een donkerbruine vloei.

Wanneer de huisarts inschakelen?

De huisarts moet ingeschakeld worden wanneer je je zorgen maakt over de donkere afscheiding. Wanneer er plotseling een verandering optreedt kun je je afvragen wat de oorzaak is. Wellicht heb je onveilige seks gehad, wellicht heb je veel stress gehad de laatste tijd of wellicht is er sprake van een schimmelinfectie. De huisarts kan precies vertellen wat de oorzaak is. Eventueel moeten er testen worden afgenomen en moet er een visuele inspectie plaatsvinden. Als vuistregel moet je altijd nemen: vertrouw je het niet, neem dan contact op met de huisarts!

Lees 7247 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 januari 2016 16:25

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

1377 reacties