10 november 2015

Hoelang duurt een buikgriep en moet je je ziek melden?

Veel mensen hebben vroeg of laat weleens last van een buikgriep. Een buikgriep komt meestal voor in de winter wanneer de weerstand van het lichaam minder sterk is en wanneer mensen dichter bij elkaar gaan leven waardoor besmetting groter wordt. Een buikgriep kan worden veroorzaakt door het norovirus. Ook bacteriën kunnen een buikgriep veroorzaken. Een buikgriep is een ontsteking van de slijmvliezen in de darmwand. Je kunt je erg ziek worden bij een buikgriep. Vaak kun je niet meer werken bij een infectie die een buikgriep veroorzaakt. Hoelang duurt een buikgriep ongeveer en wat kun je doen om herstel te versnellen?

Buikgriep en ziek melden

Je kent het vast wel: wel of niet ziek melden van je werk als je een buikgriep hebt. Als eerste moet je natuurlijk bedenken of je wel echt een buikgriep hebt. Hoe herken je een buikgriep en wanneer moet je thuis blijven. Een buikgriep herken je vaak aan een plotseling gevoel van algemene malaise. Je voelt je zwak, misselijk en beroerd. Daarnaast heb je vaak last van (extreme) diarree en braken. Ook kan het gebeuren dat je duizeligheid ervaart. Je voelt je suf en duf. Je lichaam is op dat moment aan het vechten tegen een virus of een bacterie. Je lichaam is zwak en moet rusten. Je kunt je daarom het beste ziek melden van je werk om te herstellen.

Hoe krijg je een buikgriep?

Een buikgriep is een ontsteking van de darmwanden. Beter gezegd is het een ontsteking van de slijmvliezen in de darmwanden. Je lichaam heeft dus een ontsteking opgelopen en wil zichzelf reinigen. Je lichaam is dan aan het vechten tegen de indringers. Vaak zijn de indringers bepaalde virussen: de zogenaamde norovirussen. Dit type virus is extreem besmettelijk. Je hebt een norovirus daarom ook al snel te pakken. Ook bacteriën kunnen een buikgriep veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan salmonella, shigella, listeria en campylobacter. Deze bacteriën tasten de darmen aan en veroorzaken pijn en diarree. Naast virussen en bacteriën kun je ook buikgriep krijgen van parasieten. Denk bijvoorbeeld aan cryptosporidium. Vergeet ook niet dat bepaalde Soa's darmkrampen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Vaak is er dan sprake van witte en gelige slierten in de ontlasting. Het lijkt dan alsof er gele pus ligt op de ontlasting. Er kan dan sprake zijn van bijvoorbeeld chlamydia in de anus. 

Hoelang duurt een buikgriep?

Een buikgriep duurt meestal een aantal dagen voordat het over is. Je kunt echter ook koorts ervaren bij een buikgriep. Je lichaam heeft immers een ontsteking opgelopen en wil de indringer vernietigen. Vaak helpt het om je lichaam een paar graden te verhogen. Dit wordt koorts genoemd. Op die manier gaat de virus en/of bacterie dood. Het kan een aantal dagen duren voordat je lichaam weer hersteld is. Denk al gauw aan een kleine week voordat je je weer helemaal beter voelt. Bij koorts moet je goed opletten. Je moet altijd je lichaamstemperatuur in de gaten houden. Bij hoge koorts moet je altijd een arts waarschuwen. 

  • Een buikgriep duurt meestal een kleine week;
  • Je kunt hoge koorts krijgen bij buikgriep: je moet je ziek melden van je werk.

Is een buikgriep besmettelijk? 

Is een buikgriep eigenlijk besmettelijk? Het antwoord op deze vraag is uiteraard: ja. Een buigriep is erg besmettelijk. Het is mede om die reden aan te raden om niet naar je werk te gaan bij een buikgriep. Zeker in de winter heb je een buikgriep al snel te pakken. Met name openbare plekken zijn potentiële besmettingshaarden. Denk aan het openbaar vervoer met openbare toiletten.

Wat moet je doen bij een buikgriep?

Een buikgriep duurt meestal een kleine week!

Je kunt het beste rusten. Houd er rekening mee dat je veel vocht verliest tijdens de vele diarree sessies. Je moet daarom flink veel vocht tot je nemen: dus veel drinken. Je moet tevens ook niet vergeten om voldoende zout binnen te krijgen. Je gaat veel zweten als je koorts hebt. Neem daarom af en toe een soepje waar zout in zit verwerkt. Het is ook belangrijk om genoeg te blijven eten. Je voelt je na een aantal dagen erg zwak en futloos. Het is belangrijk om de draad snel weer op te pakken en af en toe een frisse neus te nemen als dat weer mogelijk is. Ga absoluut niet te snel weer naar je werk. Meld je dus alleen beter als je je ook echt weer beter voelt en geen last hebt van plotselinge diarree. Een buikgriep gaat doorgaans vanzelf over. 

Risicogroepen en medicijnen

Niet alle mensen herstellen even snel van een buikgriep. Sommige mensen blijven veel langer ziek dan andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die chronisch ziek zijn, een zeer zwak afweersysteem hebben of mensen die oud of juist heel jong zijn. Deze mensen hebben speciale zorg nodig. Het is het beste om de huisarts te raadplegen. De huisarts kan eventueel medicijnen voorschrijven. Het is beter om voor de zekerheid even te bellen met de huisarts dan het maar gewoon even af te wachten. Neem altijd het zekere voor het onzekere: het is immers je lichaam!

Lees 6620 keer Laatst aangepast op woensdag, 06 januari 2016 14:32

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

1114 reacties