14 januari 2016

De top 5 redenen waarom jij niet blij bent met je baan

Een baan kan heel leuk zijn, maar veel mensen zijn helemaal niet tevreden met het werk dat ze doen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom men niet tevreden is met het werk. Een vervelende leidinggevende kan bijvoorbeeld roet in het eten gooien. Welke redenen zijn veel voorkomend? Waarom zijn mensen niet blij met het werk dat ze doen en geldt dit ook voor jou? Lees in dit artikel een aantal veelvoorkomende redenen.

1. Je verdient te weinig salaris

Mensen kunnen erg ongelukkig worden als het salaris te laag is. Dit heeft met name een grote impact als het salaris maar net genoeg is om de vaste lasten te kunnen betalen. Wanneer er geen financiële ruimte meer is om leuke dingen te kunnen doen, dan voelt het voor jou als werknemer dat je alleen maar aan het werk bent voor de rekeningen die elke maand weer komen. Je voelt je nutteloos, het werk voelt doelloos en je voelt je niet gewaardeerd. Banen waarbij het salaris vaak laag is, zijn banen met een uitvoerend karakter. Je moet dan denken aan de volgende banen:

  • Klantcontant / callcenter agent
  • Winkelbediende
  • Schoonmaker

Mensen die werkzaam zijn in banen met een uitvoerend karakter voelen zich doorgaans ondergewaardeerd en hebben het gevoel dat de werkzaamheden makkelijk te vervangen zijn door iemand anders. Dit geeft het gevoel dat het niet uit maakt of je wel of niet komt verschijnen op het werk. Een laag salaris in combinatie met een hoge werkdruk kan resulteren in een ongelukkige situatie voor de werknemer.

2. De werkdruk is veel te hoog

Sommige banen kennen een bijzonder hoge werkdruk. Er wordt veel verwacht van de werknemer. Dit kan psychische druk zijn, maar ook lichamelijke druk. Bij banen met een hoog salaris en een hoge werkdruk komt relatief vaak een burn-out voor. Als de werkdruk te hoog is, en wanneer men te lang blijft doorvechten tegen deze hoge werkdruk, kan het lichaam in een depressie raken. De meest voorkomende psychische klachten worden geschaard onder een burn-out. Niet alleen de geest is dan ineens gestort, ook het lichaam kan het dan niet meer aan. Banen met een hoge werkdruk zijn:

  • Docenten in het voortgezet onderwijs;
  • Artsen in een ziekenhuis.

3. Je voelt je niet veilig op je werk

Het kan zijn dat je het werk leuk vindt, het salaris goed vindt, maar dat je je niet veilig voelt op je werk. Dit is een ernstige zaak en moet bij de bron worden aangepakt. Veel werknemers worden in Nederland gepest op het werk. Ongeveer één op de drie wordt regelmatig gekleineerd, gepest of uitgescholden. Dit resulteert in een onveilige situatie. Werknemers kunnen hier depressief van raken. De volgende redenen kunnen zorgen voor een onveilige situatie:

  • Vrouwen voelen zich seksueel bedreigd;
  • Pesterijen op het werk;
  • Een narcistische leidinggevende;
  • Homoseksuelen die niet uit de kast durven te komen;
  • Racistische opmerkingen.

4. Het werk is veel te simpel

Een vrij nieuw fenomeen in Nederland wordt overschooling genoemd. Het houdt in dat veel werknemers veel te hoog zijn geschoold voor het werk dat ze doen. Uit bittere noodzaak moeten veel academici en hbo geschoolden werk aannemen dat ver onder het niveau ligt. Deze mensen werken vervolgens met mensen uit een heel ander niveau. Vaak leidt dit tot depressies, een burn-out en een ongelukkig leven.

5. Er zit geen uitdaging meer in het werk

Het kan op den duur gebeuren dat de sleur toeslaat. Dit gebeurt in principe op elk niveau. Een arts kan de sleur voelen, evenals de winkelbediende. Wanneer het werk saai wordt kunnen mensen ongemotiveerd raken. Het werk is dan geen uitdaging meer en is meer een dagelijks verplichting. Wanneer er geen uitdaging meer is proberen mensen naar ander werk te zoeken. Veel werknemers proberen eerst op een interne vacature te reageren. De stap is groter om op een externe vacature te reageren.

Tot slot

Iedereen kan zich vroeg of laat wel herkennen in één van de punten die in dit artikel zijn genoemd. Het is belangrijk om altijd je ogen op te houden voor nieuwe uitdagingen, voor nieuwe kansen en voor nieuwe situaties. Wanneer de werksfeer niet prettig is kun je ook naar een vertrouwenspersoon / bedrijfsarts gaan. Probeer je werk zo prettig mogelijk te maken, je bent er immers (bijna) elke dag!

Lees 2426 keer Laatst aangepast op maandag, 18 januari 2016 12:19

Gerelateerd

  • Wat is een bore-out? Ultieme verveling op het werk!

    Mensen die op het werk langdruig extreme verveling ervaren kunnen op den duur last krijgen van een bore-out. Een bore-out lijkt heel veel op een burn-out, echter is de oorzaak anders. Een bore-out kan bij iedereen voorkomen en gebeurt in veel gevallen bij mensen die onder hun eigen niveau werken. Een bore-out lijkt onschuldig, maar kan zeer nadelig zijn voor de gezondheid, de omgeving en het bedrijf waar men werkt. Hier lees je alles over een bore-out!

  • Hoe ga je om met stress op het werk?

    Werkstress is een zeer schadelijk fenomeen voor zowel werknemer als werkgever. Mensen met stress kunnen hier zowel lichamelijk als geestelijke schade aan ondervinden. Het is belangrijk om werkstress op tijd te detecteren en hier vervolgens ook iets mee te doen. Een burn-out volgt doorgaans op veel werkstress. Mensen met een consciëntieuze persoonlijkheid maken veel kans op werkstress als de werkomgeving niet matcht. Lees in dit artikel waar je op moet letten om niet in een depressie te raken door je werk.

  • Blue Monday 2016 : meest depressieve dag van het jaar

    Deprimaandag of Blue Monday is de meest deprimerende dag van het nieuwe jaar. Traditioneel is het de derde maandag van het jaar. In het jaar 2016 zal blue monday op 18 januari vallen. Op die dag voelen we ons massaal slecht en ongelukkig. Dit heeft te maken met de korte dagen, weinig zonlicht en het uitzicht op een vakantieloos bestaan. Daarnaast kijken we ook terug op wat we onszelf hebben beloofd eind december. Wat waren onze goede voornemens en waarom zijn ze allemaal weer mislukt? Hoe overleef je blue monday? Gewoon niet naar het werk gaan of zijn er betere opties? Blue monday, dikke fun!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

1002 reacties