19 juni 2016

Fruitvliegjes in huis bestrijden doe je zo!

Fruitvliegjes komen met name voor als het warm weer is. De vliegjes kunnen een grote plaag worden als er veel rottend fruit, gistende drankjes en overrijpe voedingsresten aanwezig zijn. De keuken is daarom vaak als eerste getroffen door een fruitvliegjesplaag. Het is relatief makkelijk om van de vliegjes te bestrijden, echter moet je wel eerst goed gaan schoonmaken. Hoe je van de fruitvliegjes af komt is te lezen in dit artikel.

Hoe kom je van de fruitvliegjes af?

Fruitvliegjes (drosophila melanogaster) zijn kleine vliegjes die met name tijdens de zomermaanden actief worden. Als de temperatuur hoger wordt krijgen allerlei vliegjes de kans om zich snel te vermenigvuldigen. Ook is er voor fruitvliegjes weer de kans om een grote plaag te vormen. De keuken is de ideale plek voor de fruitvlieg om een flinke kolonie te vormen; de vraag is dan hoe je deze vliegjes moet bestrijden en hoe je er zo snel mogelijk van af komt!

Vieze vliegjes in de keuken

Fruitvliegjes zijn hele kleine zwarte tot rode vliegjes die met name op fruit en zoete drankjes af komen. De fruitvlieg vindt men doorgaans onhygiënisch en erg irritant. Dit heeft te maken met de manier van vliegen. Fruitvliegjes zijn zeer trage vliegers maar zijn erg moeilijk te vangen. Speciale sensoren op de fruitvlieg laat de vlieg op elke beweging reageren. De vraag is natuurlijk hoe je van deze kleine vliegjes af komt. Hoe bestrijd je het beste de fruitvlieg en hoe zorg je ervoor dat ze geen plaag meer kunnen vormen?

Fruitvliegjes ruiken de geur van rottend fruit!

Een plaag van fruitvliegjes in de keuken

De keuken wordt met name getroffen door een plaag van fruitvliegjes. Waarom is dit eigenlijk zo? Het is ten eerste erg belangrijk om het dieet van een fruitvlieg in kaart te brengen. Fruitvliegjes eten (zuigen) delen van overrijp fruit en andere voedingsmiddelen die aan het gisten zijn. Fruitvliegjes zijn er dol op en leggen ook graag de eitjes bij deze voedingsresten. De eitjes kunnen snel uitkomen en voor je het weet heb je een gigantische plaag in huis. De fruitvliegjes kunnen met name bij zeer warme temperaturen snel een plaag worden. De volgende voedingsresten zijn voor fruitvliegjes interessant:

  • Overrijp fruit: bananen, aardbeien, bessen
  • Bier en wijn: rode wijn en bier dat aan het gisten is
  • Bananenschil
  • Ananas
  • Vruchtensap en zoete drankjes
  • Smoothies van fruit
  • Rottend fruit

Met name (rottend) fruit is een waar feestmaal voor de fruitvlieg. Ook bananen zijn interessant. In bananen zitten veel koolhydraten die voor fruitvliegjes ideaal zijn. Fruitvliegjes worden daarom ook wel eens bananenvliegjes genoemd. Naast bovengenoemde etensresten komen fruitvliegjes ook af op koffie, zuiveldrankjes en frisdrank. Overal waar veel suiker in zit verwerkt is interessant voor de fruitvlieg; suikers kunnen gaan gisten en dit trekt de vlieg aan. Ook rottend en beschimmelde groente wordt gezien als een potentieel voedingsbron van de vlieg. Vergeet ook niet dat koffiedik in het koffiefilterzakje van je koffiezetapparaat zeer interessant is voor de fruitvlieg.

De keuken goed schoonmaken

Om de fruitvliegjes te bestrijden is het natuurlijk erg belangrijk om de keuken goed schoon te maken. Gebruik schoonmaakproducten die het oppervlak goed reinigen. Gooi vuilniszakken weg en laat niets openstaan. Sluit voeding af en maak het luchtdicht. Fruitvliegjes zijn zeer gevoelig voor de geur van rottend fruit (gistende producten). Houd er ook rekening mee dat de koffiemachine / koffiezetapparaat goed schoon gemaakt moet worden. Vergeet ook niet dat glazen met bier en rode wijn een ware tractatie is voor fruitvliegjes. De gistcellen in bier en wijn zorgt voor een onweerstaanbare geur. Het is daarom belangrijk om niet alleen te kijken naar voedselresten.

Een fruitvliegjesval maken

Een fruitvliegjesval maken is erg makkelijk. Het enige dat je nodig hebt is het volgende:

  • Cellofaanfolie (doorzichtig folie van plastic)
  • Een bakje
  • Zoet vruchtensap of fruit

Stap 1: Een bakje met vruchtensap

In een bakje giet je vruchtensap. Je kunt evenuteel ook overrijp fruit in een bakje stoppen. Denk bijvoorbeeld aan een banaan of aan ananas. De fruitvliegjes zijn hier dol op!

Stap 2: Span cellofaanfolie over het bakje

Over het bakje span je de doorzichtige cellofaanfolie strak. Je prikt vervolgens kleine gaatjes in de folie. Prik ongeveer 5 gaatjes in de folie. De gaatjes moeten niet te groot zijn! De fruitvlieg moet er natuurlijk wel door kunnen kruipen dus maak ze ook niet te klein. 

Stap 3: Leg het bakje in de keuken

Het bakje kun je vervolgens in de keuken leggen. Je zult zien dat de geur van het rottend fruit / sap onweerstaanbaar is voor de fruitvlieg. De vliegjes zullen op het bakje afkomen en door de kleine gaatjes kruipen. De geur drijft ze naar de gaatjes en kruipen in de val. De vliegjes zitten gevangen als ze eenmaal binnen zijn. Ze kunnen dan niet meer ontsnappen. Dit heeft te maken met de locatie van de gaatjes. Buiten de val is namelijk geen geur meer dat ze aantrekt. De fruitvliegjes kunnen verdrinken in de vruchtensap.

Gezondheidsrisico van de fruitvlieg

Fruitvliegjes zijn niet geheel onveilig voor de gezondheid. De kleine vliegjes lopen namelijk op allerlei voedingsresten, ook voeding dat aan het rotten is in een vuilnisbak. De fruitvlieg kan bacteriën verspreiden door op verschillende etensresten te kruipen. Het is daarom van groot belang om een plaag zo snel mogelijk in de kiem te smoren. 

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Veel mensen denken dat fruitvliegen met het gekochte fruit meekomen. Dit is echter vaak niet het geval. De vliegjes komen van buiten naar binnen vliegen. Een geopende raam of deur biedt natuurlijk geen hinder voor de vlieg. Ook kleine kiertjes zijn makkelijk te vinden. De geur van rottend fruit is zo onweerstaanbaar dat fruitvliegjes van grote afstanden een vieze keuken weet te vinden.

Lees 2286 keer Laatst aangepast op maandag, 20 juni 2016 09:40

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

541 reacties