27 januari 2016

Het Zika-virus in Nederland: oorzaken en behandeling

Het Zika-virus is een flavivirus dat meegedragen en overgedragen wordt door aedesmuggen. Deze muggen komen met name voor in de tropische gebieden van Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Het Zika-virus is gevaarlijk voor de ongeboren baby van zwangere vrouwen. Het is belangrijk om de symptomen van deze virus goed in de gaten te houden. Wetenschappers denken dat het virus ook naar Nederland komt. Wat kun je doen om je te beschermen tegen dit virus?

Het Zika-virus: de gevaren

Wat zijn de gevaren van het zika-virus in Nederland en Europa? Komt het virus ook naar ons land? Volgens sommige wetenschappers is het slechts een kwestie van tijd voordat het mugje dat deze virus verspreidt zich ook in Nederland heeft genesteld. De grootste factor is warmte. De mug die het virus verspreidt heeft namelijk een warm en vochtig klimaat nodig om te kunnen overleven. Het virus kan een potentieel gevaar zijn voor iedereen.

Waarom een gevaar?

Men vermoed dat er een link bestaat tussen het zika-virus en afwijkingen bij ongeboren / geboren kinderen. De afwijking is met name goed te zien aan het zenuwstelstel van het kind. Het hoofdje is te klein en er zijn neurologische afwijkingen geconstateerd in de gebieden waar het virus een gevaar is. Deze gebieden bevinden zich momenteel in de tropische gebieden van de wereld. Ook voor volwassenen en kinderen kan het zika-virus gevaarlijk zijn. Men kan zich moe, lusteloos en grieperig voelen. Ook kan er koorts optreden.

Zika-virus: de symptomen

Wat zijn de exacte symptomen van het zika-virus? Hoe herken je direct dat het gaat om het zika-virus en niet om een ander soort virus dat voorkomt in de warme, tropische gebieden. Het zika-virus kan lijken op dengue (knokkelkoorts) en chikungunya. De symptomen van het zika-virus zijn relatief mild en daarom ook moeilijk op te sporen. De klachten ontstaan meestal drie tot twaalf dagen na een beet van de besmette mug. Let met name op de volgende zaken:

 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Oedeem
 • Gevoelloosheid
 • Vermindering van eetlust
 • Acute koorts

De gevolgen van het Zika-virus

Een link met het zika-virus

Wetenschappers hebben een sterk vermoeden dat het virus neurlogische afwijkingen kan veroorzaken. Dit is echter nog niet voor de volledige honderd procent aangetoond. Dit betekent dus dat afwijkingen aan het zenuwstelsel ook door andere factoren kan worden veroorzaakt. Toch is er veel onrust en angst rondom dit virus. Wat gebeurt er als het virus zich ook naar Europa en Nederland verspreid?

Waar let je op?

Ten eerste is het belangrijk om goed te letten op de symptomen. Wie geprikt wordt door een vrouwtjes mug, die drager is van het virus, kan misselijk, grieperig en koortsachtig worden. Men voelt zich moe en onrustig. Bij volwassenen gaan de effecten van het virus na een tijdje weer over. De gevolgen voor het ongeboren kind zijn echter veel groter.

 • Huiduitslag
 • Koorts
 • Vlekken op de huid
 • Griepachtig gevoel
 • Spierpijn
 • Gewrichtspijn

Hoe bescherm je je tegen het virus?

Bescherming tegen het zika-virus betekent dat je je moet beschermen tegen prikkende vrouwtjes muggen. De mannetjes prikken niet en zijn dus geen gevaar. Het is het beste om niet af te reizen naar de gebieden waar de zika-mug heerst. Dit zijn gebieden in Zuid-Amerika, Centraal-Amerika en Zuid-Oost Azië. Het is belangrijk om de reisadviezen goed op te volgen. Er zijn vele middelen beschikbaar om stekende muggen op afstand te houden. Denk aan DEET, maar ook een klamboe voor de nacht.

Het zika-virus in Nederland

Er is vooralsnog geen vaccin beschikbaar tegen het zika-virus. Wie het virus dus oploopt zal de consequenties merken. Zoals gezegd is er met name een groot risico voor zwangere vrouwen. Het ongeboren kind kan geboren worden met afwijkingen. Het virus is nog niet gezien in Nederland echter is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de muggen die het flavivirus met zich meedragen.

Zika-virus een seksueel overdraagbare aandoening?

Het zika-virus wordt, zoals we weten, overgedragen door middel van de besmette mug. Echter is het zo dat het virus ook via seksueel contact kan worden overgedragen. Wie besmet is met het virus kan het dus overdragen. Zika wordt daarom ook wel gezien als een SOA variant. Besmet bloed kan tevens via bloedtransfusie worden overgedragen naar gezonde mensen. Het is belangrijk om je daarom goed te beschermen en de kans op een infectie klein te houden. 

Tot slot

Er is tot dusver nog geen reden tot paniek. Het klimaat in Nederland is niet geschikt voor de mug die het virus met zich meedraagt. Toch is het wel noodzakelijk om gebieden te ontwijken waar het virus heerst. Nederland kan op den duur wel geschikt zijn voor de mug. Met name door globalisering en temperaturen die oplopen kan het virus op den duur ook in Nederland goed vertoeven. Houd daarnaast ook rekening met besmetting die plaatsvindt door middel van seksuele overdracht. Het wordt afgeraden om als zwangere vrouw af te reizen naar landen waar het zika-virus een potentieel gevaar is.

Lees 2834 keer Laatst aangepast op vrijdag, 22 april 2016 10:45

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

784 reacties