13 november 2015

Witte slijm en gele slierten bij ontlasting

Ontlasting is in de meeste gevallen bruin tot donkerbruin van kleur. De ontlasting, of poep, is vast en is vaak glad. Toch kan er ook iets mis zijn met je ontlasting. Denk aan diarree of aan hele harde poep. Ook kan er sprake zijn van gele pus of witte slierten op je ontlasting. Witte slijm kan een teken zijn van een seksueel overdraagbare aandoening. Denk dan aan chonorroe of chlamydia. Het is raadzaam om zo snel mogelijk de huisarts in te schakelen en een soa test uit te laten voeren in het ziekenhuis of kliniek. Lees hier over witte slijm, slierten en pus bij je ontlasting.

Witte en gele slijm bij je poep

Het klinkt natuurlijk heel vies: witte slierjes bij je poep. Wat moet je je daar nou precies bij voorstellen? Mensen die last hebben van vreemde ontlasting zien en merken dat vaak snel genoeg. Poep en ontlasting is dan vaak inconsistent en ruikt zeer sterk. Daarnaast is er vaak ook een gevoel van algehele malaise. Er kan sprake zijn van een chlamydia of een chonorroe infectie. Soms is er zelfs sprake van beide infecties. Witte slijm op poep kan een afscheiding zijn van de darmwand. Wanneer er sprake is van een soa in je anus kan daar tevens ook sprake van zijn. Ga daarom altijd naar de huisarts als je anale seks hebt gehad en het dus niet vertrouwt!

Afscheiding bij ontlasting

Normaal gesproken is poep bruin tot donkerbruin van kleur en ruikt niet heel sterk. Poep moet goed gevormd zijn en is glad van consistentie. Wanneer de ontlasting sterk afwijkt van normale poep moet je altijd waakzaam zijn. Er kan iets aan de hand zijn. Wanneer je bijvoorbeeld veel vetten hebt gegeten kan ontlasting ook vettig worden. Het kan zelfs gaan drijven. Wanneer je erg weinig hebt gedronken kan ontlasting juist heel droog worden. De endeldarm (laatste deel van de darm) heeft in dat geval veel vocht ontrokken uit de ontlasting. Er kunnen scheurtjes ontstaan in de uitwerpselen. Wanneer de darmwand erg actief is kan er veel slijm mee komen.

Slijm bij poep

Witte slijm op ontlasting kan een chlamydia infectie betekenen!

De darmwand produceert normaal gesproken een beetje slijm om de stoelgang te bevorderen. Poep en ontlasting kan zich dan makkelijker door de darmen bewegen en kan uiteindelijk zonder moeite het lichaam verlaten. Slijm werkt dus als een soort glijmiddel. Wanneer erg veel slijm wordt geproduceerd kan poep een beetje witgelig opschijnen. Dit hoeft geen teken te zijn op een aandoening. Toch kan er wel sprake zijn van bijvoorbeeld het prikkelbare darmsyndroom (PDS). In Nederland komt PDS regelmatig voor. Mensen met PDS moeten voedsel laten staan die de darmen heftig doet reageren. Denk dan aan bijvoorbeeld koffie, chocolade en vezelrijke voeding.

Een soa in de anus

Wanneer er sprake is geweest van anale seks zonder voorbehoedsmiddelen kan er sprake zijn van een soa (bacterie) die zich in de darmen heeft genesteld. Zoals eerder in dit artikel is vermeld kan het resultaat witte tot gele slijm op de ontlasting zijn. Poep dat besmet is met een soa stinkt ook ernstig en ziet er inconsistent uit. Chlamydia en gonorroe zijn beide bacteriën die erg besmettelijk zijn. Deze bacteriën zijn tijdens anale seks daarom makkelijk te overdragen.

Een soa onderzoek

Ga altijd eerst naar een huisarts als er vermoedens bestaan die te maken hebben met een soa in de anus. Je kunt ook een anonieme afspraak maken met het ziekenhuis (soa afdeling). Een medewerker van het ziekenhuis zal eerst een aantal vragen stellen die te maken hebben met de besmetting. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vragen:

  • Hoe vaak heb je onveilige seks?
  • Heb je anale seks gehad?
  • Is er sprake van gele slijm bij je ontlasting?
  • Heb je andere klachten: bijvoorbeeld een druiper?

Het is belangrijk om deze vragen eerlijk te beantwoorden. Alleen dan kan de arts een juiste indicatie maken. Naast de vragen die de arts stelt wordt er vaak ook een uitstrijkje van de anus gemaakt. Alleen op die manier kan er worden onderzocht of er daadwerkelijk sprake is van een soa in de anus. In de meeste gevallen gaat het om een chlamydia of gonorroe besmetting.

Medicijnen tegen gele slijm

De arts zal medicijnen voorschrijven als er sprake is van een soa. De uitslag van de test duurt echter een aantal dagen. Soms kan de arts jou direct medicijnen voorschrijven als er overduidelijk sprake is van een soa. Denk dan bijvoorbeeld aan een druiper. Medicijnen kunnen bestaan uit een antibiotica tablet. In bepaalde gevallen moet er een injectie worden toegediend. De injectie met antibiotica zal in de meeste gevallen plaatsvinden in de bilspier. De klachten verdwijnen meestal na een aantal dagen.

Lees 6081 keer Laatst aangepast op woensdag, 06 januari 2016 14:34

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

1677 reacties