06 december 2015

Blue Monday 2016 : meest depressieve dag van het jaar

Deprimaandag of Blue Monday is de meest deprimerende dag van het nieuwe jaar. Traditioneel is het de derde maandag van het jaar. In het jaar 2016 zal blue monday op 18 januari vallen. Op die dag voelen we ons massaal slecht en ongelukkig. Dit heeft te maken met de korte dagen, weinig zonlicht en het uitzicht op een vakantieloos bestaan. Daarnaast kijken we ook terug op wat we onszelf hebben beloofd eind december. Wat waren onze goede voornemens en waarom zijn ze allemaal weer mislukt? Hoe overleef je blue monday? Gewoon niet naar het werk gaan of zijn er betere opties? Blue monday, dikke fun!

Meest deprimerende dag van het jaar

Welke dag wordt gezien als de meest deprimerende dag van het jaar? Traditioneel is dat de derde maandag van het jaar en wordt ook wel blue monday genoemd. Na alle leuke feestjes die we hebben gehad in de maand december moeten we weer elke dag aan het werk en staat er niets leuks op het programma. Het deprimerende gevoel vindt zijn hoogtepunt ergens halverwege januari. De dagen zijn daarnaast kort, het is koud en er is weinig zonlicht. De juiste ingrediënten om je lekker depri te voelen. De meeste depressieve dag van het jaar 2016 zal vallen op 18 januari 2016.

Goede voornemens zijn mislukt

Blue Monday is de meest depressieve dag van het jaar

Tegen het einde van januari zijn vaak de goede voornemens mislukt. Een goede voornemen kan het stoppen met roken zijn. Daarnaast zijn er ook veel mensen die graag willen afvallen en in een paar weken veel resultaat willen zien of een onrealistisch voornemen hebben gehad en vervolgens op blue monday merken dat het allemaal veel te hoog gegrepen was. Blue monday wordt daarom ook wel deprimaandag genoemd. Het besef dat het allemaal niet gegaan is zoals je wilde. Mensen die niet uit het deprimerende gevoel kunnen komen maken grote kans om op den duur een burn-out te ontwikkelen.

De vakanties lijken ver weg

Op blue monday lijken de vakanties erg ver weg. Het uitzicht op een lekker lang weekend, een vrije week of lekker zonnig terrasweer lijkt op blue monday astronomisch ver. Daar zit je dan op blue monday, op kantoor met vreselijke vooruitzichten. De sfeer is vaak erg deprimerend op de derde maandag van januari. 

Hoe overleef je blue monday?

Blue Monday valt op 18 januari 2016

Deprimaandag kun je natuurlijk wel goed doorkomen door lekker positief te blijven. Dit is uiteraard wel makkelijker gezegd dan gedaan. Tips om deze vreselijke dag met een smile door te komen:

 • Denk terug aan je goede voornemens: waren ze niet een beetje te rooskleurig?
 • Neem gewoon een vrije dag op blue monday en ontloop alle deprimerende collega's op kantoor.
 • Stel je voornemens bij of stel ze uit.
 • Zoek de zon op en slik extra vitamine D.
 • Koop wat lekkers of ga even shoppen.
 • Plan wat leuks voor het weekend na Blue Monday: je hebt dan uitzicht op wat leuks.

Ga in elk geval niet zielig op je werk zitten en denken aan alle slechte dingen in het leven. Maak een fenomeen van deprimaandag. Maak het juist extra gezellig op het werk. Neem bijvoorbeeld gebak mee voor je afdeling of ga een drankje doen na het werk. Op die manier tover je deze vreselijke dag om naar een mooie gezellige dag van de week. Blue monday hebben we zelf gecreëerd. We kunnen er met z'n allen dus voor zorgen dat het ook weer verdwijnt!

Op welke dagen valt blue monday?

Ben je benieuwd wanneer deprimaandag precies is? Ontdek het in dit korte overzicht:

 • 2015: deprimaandag viel op 19 januari
 • 2016: deprimaandag is op 18 januari
 • 2017: deprimaandag is op 16 januari
 • 2018: deprimaandag is op 15 januari

Happy Blue Monday!

Lees 1567 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 januari 2016 16:24

Gerelateerd

 • De top 5 redenen waarom jij niet blij bent met je baan

  Een baan kan heel leuk zijn, maar veel mensen zijn helemaal niet tevreden met het werk dat ze doen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom men niet tevreden is met het werk. Een vervelende leidinggevende kan bijvoorbeeld roet in het eten gooien. Welke redenen zijn veel voorkomend? Waarom zijn mensen niet blij met het werk dat ze doen en geldt dit ook voor jou? Lees in dit artikel een aantal veelvoorkomende redenen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

12 reacties