27 oktober 2015

Tintelingen in de nek: pijnlijke en stramme nekspieren

Tintelingen in de nek is vervelend en kan op den duur verergeren naar chronische pijn. In de nek zitten allerlei spieren die voor een soepele hoofdbeweging moeten zorgen. Wanneer spieren vast zitten kan dat zorgen voor pijn en een stram gevoel. Vaak is er eerst sprake van tintelingen die uit kunnen stralen naar het hoofd en de schouders. Met name mensen die een kantoorbaan uitoefenen kunnen last krijgen van stramme nekspieren die tintelen en prikkelen. Wat moet je doen om nekpijn te verzachten?

Nekspieren die vast zitten

Heb jij nekspieren die vast zitten en pijnlijk zijn? Grote kans dat je een kantoorbaan hebt en dat je een grote dag voor de computer zit. Een juiste zithouding is van essentieel belang om nekspieren soepel en beweeglijk te houden. Een onjuiste en verkeerde zithouding geeft nekpijn juist een boost. Scheef zitten en in een bochel zitten geven op den duur veel pijn in de nek en rug. De scherm van de computer moet op ooghoogte staan. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je in een rechte houding zit. De armen moeten rusten op het bureau. Trek de armen niet omhoog.

Tintelingen in nek en hoofd

Pijnlijke tintelingen worden natuurlijk niet alleen maar in de nek gevoeld. Ook in en op het hoofd kunnen vervelende tintelingen worden gevoeld. Met name boven de nek wordt bij veel mensen een stram gevoel waargenomen. Spieren zijn wederom verantwoordelijk voor deze vervelende tintelingen. Ook het gezicht kan verstijfd en pijnlijk aanvoelen. Stress kan de boosdoener zijn. Weinig rust, weinig slaap en oververmoeide spieren in het gelaat kunnen tintelingen veroorzaken. Ook willekeurige spiertrekkingen ten gevolge van een verhoogd stress niveau kan pijnlijke tintelingen veroorzaken.

Duizeligheid en pijn in de nek

Een pijnlijke nek kan doortrekken naar schouders en kruin. Daarnaast kan het ook zorgen voor duizeligheid en hoofdpijn. Met name tintelingen worden vaak genoemd bij een pijnlijke nek. Spieren en pezen kunnen moe en geïrriteerd raken bij een verkeerde zithouding en bij langdurig staren naar een computerscherm. Daarnaast kan een algehele werkhouding zorgen voor stress op verkeerde lichaamsdelen. Duizeligheid kan ook optreden wanneer men te lang eentonig werk verricht. Het gaat er dan met name om de constante herhaling in het werk en de werkhouding die beide zorgen voor zeer snelle uitputting.

Stramme nekspieren verhelpen

Wie pijnlijke spieren heeft wil hier graag zo snel mogelijk van af. Het kan in veel gevallen verstandig zijn om een pijnstiller te nemen. Beter is om de bron aan te pakken. Denk dan aan de werkhouding en het type werk. Wissel vaak van positie en probeer zo recht mogelijk te zitten. Daarnaast is het belangrijk om geen onverwachte bewegingen te maken bij stramme nekspieren en bij rugpijn. Het helpt ook om na het werk de rug en nek zo weinig mogelijk te belasten. In de sportschool kan ook veel winst gehaald worden. Hoe sterker de rug en de nek, hoe minder groot de kans op vervelende rugpijnen.

Meer weten over stramme rugspieren en rugpijn?Pijn in de rug door stekende en stramme rugspieren

Fysiotherapie tegen nekpijn

Wie last heeft van chronische nekpijn kan een fysiotherapeut bezoeken. De fysio kan de oorzaak van de pijn achterhalen en eventueel een behandelplan opstellen. Vaak worden er oefeningen gedaan om de nek te ontlasten van de pijn. Een massage aan de nek kan ook helpen om de pijn tijdelijk te doen verhelpen. Het is nooit verstandig om constant en langdurig pijnstillers te blijven gebruiken tegen nekpijn. Pijnstillers kunnen nare bijwerkingen hebben.

 

Lees 4389 keer Laatst aangepast op woensdag, 06 januari 2016 13:51

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

622 reacties