27 oktober 2015

Doof en prikkelend gevoel in je handen en armen

Wanneer er een beknelling van de zenuw heeft plaatsgevonden kan er sprake zijn van een doof, prikkelend gevoel in de armen. Soms wordt er ook gesproken over tintelingen en gevoelloosheid. De vaak lichte pijn kan doortrekken naar de handen, vingers, armen en schouders. Meestal ontstaat de pijn aan de binnenkant van de handen en vingers. Wanneer een zenuw bekneld is geraakt bij het polsgewricht kan men spreken over het carpaal tunnel syndroom. Ontdek in dit artikel meerdere oorzaken bij een doof en prikkelend gevoel in de handen, armen en vingers.

Tintelingen in de vingers

Normaal gesproken heb je geen constante tinteling of prikkeling in de vingers en handen. Wanneer dit wel wordt ervaren kan er iets aan de hand zijn met de zenuwen die door je handen lopen. De zenuwen zijn belangrijk om spieren aan te sturen en zijn tevens belangrijk voor gevoel in de handen en vingers. De zenuwen lopen in banen van de handen via de armen naar de ruggenwervels. Als een zenuw beschadigd is kan deze constante stroomstootjes afgeven. Deze stroomstootjes kan vervolgens worden waargenomen als tintelingen of prikkelingen die niet stoppen.

Een beschadigde zenuw

Bij mensen met het carpaal tunnel syndroom is er een zenuw beschadigd die via de armen naar de handen loopt. De zenuwbeknelling komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De zenuw is de middelste armzenuw en kan beschadigd raken als er bijvoorbeeld een klap op de pols heeft plaatsgevonden. Stel je bent gevallen en je hebt je val gebroken met je pols. In dat geval kan de middelste armzenuw beschadigen. Het resultaat is een doof en tintelend gevoel aan de binnenkant van je pols. De volgende symptomen bij het carpaal tunnel syndroom worden vaak genoemd:

  • Tintelingen bij de pols
  • De vingers zijn zwak
  • Je ervaart een doof gevoel in de handen en vingers
  • Pijnlijke scheuten door de vingers en handen
  • Slapend en vermoeid gevoel
  • Prikkelingen worden afgewisseld met gevoelloosheid

Het is raadzaam om de symptomen goed in de gaten te houden. Bij veel pijn is het altijd zeer verstandig om de huisarts in te schakelen. Het carpaal tunnel syndroom kan in het ziekenhuis worden onderzocht door middel van een scan. In sommige gevallen is een operatie raadzaam om de pijn te doen verminderen. Dit moet echter altijd plaatsvinden in overleg met de arts.

Vermoeide handen en vingers

Een doof en prikkelend gevoel kan ook ontstaan wanneer er veel werk is verricht met de handen. Denk bijvoorbeeld aan zwaar handarbeid. De spieren in de handen en in de armen kunnen erg uitgeput zijn. Dit kan vervolgens resulteren in prikkelingen. Na een aantal dagen is het vervelende gevoel verdwenen en zijn de spieren weer hersteld. Bij langdurige en bijzonder zwaar handarbeid kunnen de pezen ontsteken: je hebt dan een peesontsteking te pakken. In dat geval zal de pijn langer aanhouden. Het is dan raadzaam om de huisarts in te schakelen.

Een doof gevoel in de armen

Het kan voor komen dat er tijdens de nacht zowel de handen, vingers als armen compleet gevoelloos zijn geworden. De armen kunnen vervolgens niet worden bewogen en voelen koud aan. Daarnaast prikkelen de armen en handen en voelen ze opgezwollen. Dit heeft niets te maken met een blokkade van bloedtoevoer maar met een zenuwbeknelling ter hoogte van de schouder. Vaak ontstaat deze gevoelloosheid in de armen en handen wanneer er langdurig geslapen wordt in een verkeerde houding. Ook kunnen er tintelingen in de nek worden waargenomen. In de meeste gevallen gaat het dan om het slapen met de armen boven het hoofd. Na maximaal 30 minuten is het gevoel weer terug en zijn de prikkelingen voorbij. Men ervaart de zenuwbeknelling als zeer ongemakkelijk.

Het carpaal tunnel syndroom voorkomen

Eigenlijk kun je niet veel doen om het carpaal tunnel syndroom te doen voorkomen. Het is belangrijk om de symptomen op tijd te herkennen en direct contact te zoeken met de huisarts. De huisarts kan na een analyse van de hand, vingers en pols besluiten om een verwijsbrief te maken naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis kan de pols vervolgens verder onderzocht worden. Mensen die veel handwerk uitvoeren moeten in principe extra opletten. Probeer veel te rusten na zwaar handwerk.

Lees 3252 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 januari 2016 16:29

Gerelateerd

  • Pijn in de knokkels en de vingerkootjes: oorzaken en behandeling

    Pijn in de botten is een vervelende aandoening die niet altijd even makkelijk te traceren is. Wat zijn de oorzaken van botpijn en wat kun je doen om dit te verhelpen? Botpijn in de handen is extra ernstig aangezien de handen bijna dagelijk worden gebruikt. Reuma kan de boosdoener zijn, maar ook een botje die gebroken is zonder dat je dat weet! Laat je onderzoeken in het ziekenhuis door middel van een scan of echo. Lees in dit artikel over mogelijke oorzaken bij botpijn in kootjes, handen en het lichaam.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

878 reacties