15 januari 2016

Pijn in de knokkels en de vingerkootjes: oorzaken en behandeling

Pijn in de botten is een vervelende aandoening die niet altijd even makkelijk te traceren is. Wat zijn de oorzaken van botpijn en wat kun je doen om dit te verhelpen? Botpijn in de handen is extra ernstig aangezien de handen bijna dagelijk worden gebruikt. Reuma kan de boosdoener zijn, maar ook een botje die gebroken is zonder dat je dat weet! Laat je onderzoeken in het ziekenhuis door middel van een scan of echo. Lees in dit artikel over mogelijke oorzaken bij botpijn in kootjes, handen en het lichaam.

Botpijn in de knokkels

Pijnlijke vingerkootjes of pijnlijke knokkels is zeer vervelend en is niet normaal. De pijn kan erg intens zijn en wordt vaak verward met het hebben van spierpijn. In veel gevallen is het inderdaad zo dat de spieren zijn aangetast, maar wat als er iets anders aan de hand is. Wat als de botten in de handen zijn aangetast? Welke oorzaken zijn er te achterhalen en wat kun je doen tegen die vervelende pijnlijke botten?

Pijnlijke handen: dat is niet normaal!

We gebruiken onze handen dagelijks. We beseffen pas hoeveel we onze handen gebruiken als we pijn krijgen bij elke beweging die we maken. Pijnlijke botten in de handen is daarom erg vervelend en moet behandeld worden. De vraag is natuurlijk hoe dat in zijn werking gaat. Allereerst is het belangrijk om te achterhalen of het daadwerkelijk gaat om botpijn.

Ga naar het ziekenhuis voor een scan

Wil je echt zeker weten of de botten zijn aangetast? Ga dan naar het ziekenhuis voor een botscan. Uiteraard is de eerste stap altijd de huisarts. De huisdokter kan u een verwijs meegeven naar het ziekenhuis voor een CT scan. Tijdens een CT scan worden de handen gescand op breuken of botafwijkingen. De huisarts zal eerst de handen onderzoeken op afwijkingen van de spieren of zenuwen.

Mogelijke symptomen van botpijn

Er zijn dus meerdere oorzaken te noemen waarom er sprake is van pijnlijke knokkels en pijnlijke vingerkootjes. Het kan aan de botten liggen, maar wat kan er nog meer zijn?

 • Carpaal Tunnel Syndroom
 • Reuma
 • Versleten botten
 • Ontstekingen aan de buitenste laag van de zenuwen
 • Osteoporose
 • Botkanker (gezwellen)
 • Tuberculose
 • Rachitis (de Engelse ziekte)

Deze lijst is uiteraard niet het hele verhaal. Er kan nog veel meer aan de hand zijn met uw knokkels en vingerkootjes. Het is daarom erg belangrijk om uw handen goed te laten onderzoeken. Er bestaan ook speciale klinieken in Nederland die zich op de handen hebben gespecialiseerd.

Osteoporose (botontkalking)

Broze botten kunnen veel pijn veroorzaken. Met name senioren worden getroffen met deze pijnlijke aandoening. Osteoporose wordt ook vaak gezien bij mensen die erg weinig bewegen. De botten zijn dan in een soort slaapstand gekomen waardoor ze poreus en breekbaar zijn geworden. Ook mensen die weinig calcium drinken kunnen op den duur zwakke botten krijgen. Door middel van een scan is te zien of er sprake is van botontkalking. Vrouwen krijgen eerder last van deze aandoening dan mannen.

Een gebroken bot zonder dat je het weet

Het gebeurt meer dan eens dat mensen iets hebben gebroken zonder dat ze daar weet van hebben. Met name de botjes in de handen kunnen snel gebroken zijn. De pijn concentreert zich vaak op één plek en voelt hevig. Veel mensen denken niet snel aan een gebroken botje, toch kan dit wel het geval zijn. Het botje heelt vaak vanzelf, echter is de pijn wel erg vervelend. Het is verstandig om naar de arts te gaan als u lang pijn blijft voelen op één plekje in uw hand. Vergeet niet dat botjes in de handen snel kunnen breken. Als u ergens tegen stoot of een val maakt, kan dat voldoende zijn om een botje te laten breken.

Reuma en botpijn

Reuma is niet één ziekte maar een verzamelnaam van allerlei reumatische aandoeningen. Reuma is een ernstige ziekte die veel pijn geeft. De botziekte van Paget kan bijvoorbeeld veel botpijn geven. Wanneer de stand van de handen verandert geeft dat eveneens pijn. In sommige families komt reuma veel voor. Het kan daarom verstandig zijn om u te laten controleren als er in uw familie sprake is van reuma.

Vitamine D kan botpijn voorkomen!

De Engelse ziekte: wat is dat?

Rachitis (of de Engelse ziekte) is een botaandoening die men krijgt als er sprake is van een vitamine D en calcium tekort. Vitamine D krijgt men voornaamelijk via zonlicht. Dus wie veel buiten is, zal waarschijnlijk ook geen rachitis oplopen. Vitamine D kun je ook slikken als je weinig buiten de deur komt. Met name ouderen doen er verstandig aan om vitamine D te slikken. De ziekte leidt tot onvoldoende botvorming, en zorgt voor botpijn.

Tot slot

Wie veel pijn heeft in de handen, knokkels of vingerkootjes kan het beste naar dehuisarts voor een onderzoek. Komt er reuma in uw familie voor? Laat u dan snel testen bij de arts. Een scan van de botten kan veel informatie geven. Wees ook bedacht op eventuele botkanker. Vaak breekt een bot eerst als er sprake is van een tumor of gezwel aan de botten. Wacht niet af en laat het dus niet op z'n beloop. Hoe eerder u weet wat er aan de hand is, hoe beter dat uiteindelijk zal zijn!

Lees 4546 keer Laatst aangepast op vrijdag, 15 januari 2016 13:57

Gerelateerd

 • Doof en prikkelend gevoel in je handen en armen

  Wanneer er een beknelling van de zenuw heeft plaatsgevonden kan er sprake zijn van een doof, prikkelend gevoel in de armen. Soms wordt er ook gesproken over tintelingen en gevoelloosheid. De vaak lichte pijn kan doortrekken naar de handen, vingers, armen en schouders. Meestal ontstaat de pijn aan de binnenkant van de handen en vingers. Wanneer een zenuw bekneld is geraakt bij het polsgewricht kan men spreken over het carpaal tunnel syndroom. Ontdek in dit artikel meerdere oorzaken bij een doof en prikkelend gevoel in de handen, armen en vingers.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

2242 reacties