19 november 2015

Stinkende navel: stank, navelvocht en onstekingen

De navel kan gaan ontsteken en irriteren. Dit kan resulteren in bloedende en stinkende navel. Er kan navelvocht ontsnappen uit de navel wanneer de ontsteking in de navel zelf zit. Bij het zetten van een piercing is de kans ook groot dat de navel gaat onsteken. Het is belangrijk om de navel goed te verzorgen. Wat je moet doen bij een stinkende navel lees je in dit artikel. Ook lees je hoe je de navel het beste kunt verzorgen. Volg de tips en je bent van je stinkende navel af!

Een vieze onstekende navel

De navel is misschien wel een beetje een vergeten onderdeel van het menselijk lichaam. De navel is tevens ook niet iets waar we ons heel veel mee bezig houden. De navel bedekken we liever. Niet iedereen is het hier natuurlijk mee eens. De navel is namelijk één van de meest populaire plek om een piercing in te zetten. De navel kan echter problemen opleveren. Denk aan een ontstoken navel na het plaatsen van een piercing. Ook kan de navel gaan ontsteken als je de navel niet goed schoon houdt. De navel kan namelijk een plek worden vaak bacteriën zich goed in kunnen nestelen.

Wat is een navel eigenlijk?

De navel is een geplooide holte die je op de buik vindt. De navel is de plek waar de navelstring zat. De navelstring verbond het ongeboren kind met de moeder. De navelholte kan vrij diep liggen. Sommige mensen hebben echter bijna geen navelholte. Er is dan sprake van een opgezette navel. Bij een navelbreuk kan de navel ook vrij goed zichtbaar zijn. De navelholte is vaak een beetje geplooid. Dit maakt een opeenhoping van viezigheid makkelijk.

Navelpiercing? Houd je navel goed schoon!

Geur uit de navel

Een navel kan soms een beetje pijnlijk aanvoelen. Dit gebeurt meestal als de navel niet goed schoon is en gaat ontsteken. Een pijnlijke navel is vervelend en moet worden behandeld. Ook kan de navel pijnlijk aanvoelen als er net een piercing is gezet. De huid in en rondom de navel is dan pijnlijk. Bacteriën hebben vrij spel in de navel. Dit heeft te maken met de plek van de navel. Het is voor veel mensen moeilijk om de navel namelijk goed schoon te houden. Daarnaast kan het voor mensen pijnlijk zijn om de navel van binnen schoon te maken. De plek is extreem gevoelig en geeft een naar gevoel bij aanraking. De geur die uit de navel komt kan een ontstekingsgeur geven. Dit is een nare geur.

Moet je de navel met zeep wassen?

Wat als je navel stinkt en een beetje ontstoken is: moet je de navel dan met zeep schoonmaken? Het antwoord is: nee. Gebruik geen zeep of shampoo om de navel van binnen schoon te maken. Zeep en shampoo irriteert de huid namelijk. Je hoeft de navel tijdens het douchen af en toe even uit te spoelen. Doe dit voorzichtig met niet al te warm water. Het voorzichtig uitspoelen is dus meer dan voldoende. Ga niet met een wattenstaafje in de navel peuteren. Ga ook niet met het puntje van de handdoek in de navel wrijven. De navel droogt vanzelf en hoeft niet grondig gereinigd te worden. Bij een ontstoken navel moet je de navel wel behandelen. Dit doe je op een andere manier.

Een ontstoken navel behandelen

Hoe moet je een ontstoken navel eigenlijk behandelen? Veel mensen krijgen last van een ontstoken navel als ze net een piercing hebben gezet. Je kunt in dat geval gaan deppen met Sterilon. Dit is een middeltje om de navel proper en vrij van bacteriën te houden. Als de navel erg pijnlijk, rood en opgezwollen is, moet je natuurlijk niet gaan deppen met Sterilon. Ook als er sprake is van een bloedende navel: gebruik dan geen Sterilon. Je kunt in dat geval het beste een huisarts waarschuwen. De arts kan je het beste adviseren.

Laproscopie en de navel

De navel kan ook gaan bloeden als er sprake is geweest van een laproscopie. Dit is een zeer ernstige complicatie. Je moet in dat geval direct de arts waarschuwen. De arts kan je dan passend advies geven. Ook wanneer de navel opeens vreemd aanvoelt of pijnlijk is het verstandig om de arts te waarschuwen. Het is belangrijk om symptomen niet aan de kant te schuiven.

Schimmels in de navel

De navel is bij de meeste mensen lekker warm. De navel kent een lichaamstemperatuur waardoor schimmels en bacteriën zich makkelijk en snel kunnen vermenigvuldigen. Deze ideale temperatuur zorgt ervoor dat een infectie snel grote gevolgen kan hebben. Schimmels kunnen huidirritaties veroorzaken. Je moet dan denken aan roodheid en jeuk. Door het krabben komen er wondjes in de navel die op den duur kunnen gaan bloeden. Het is belangrijk om de huisarts te raadplegen of een advies te vragen bij een apotheker.

Wat is een urachuscyste?

Achter de navel bevindt zich bij de meeste mensen een langwerpig structuur van bindweefsel. Het structuur kan uitlopen naar de blaas. Sommige mensen hebben geen langwerpig bindweefsel structuur maar een structuur dat lijkt op een fistel of een cyste. De fistel kan in contact staan met de urineblaas waardoor er urine kan lekken uit de navel. Ook is het mogelijk dat helder vocht ontsnapt uit de navel. Je herkent het lekken met name aan de geur die vrijkomt. Het betreft een zeer onaangename geur. Bij een urachuscyste is het altijd raadzaam om de huisarts in te schakelen. De huisarts kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor nadere inspectie.

Hoe moet je de navel verzorgen?

Het verzorgen van de navel moet altijd voorzichtig gebeuren. Er kan gebruik gemaakt worden van lauw water. Het liefst gebruik je geen zeep met parfum en alcohol. Je kunt wel zeep gebruiken waar geen parfum en alcohol in zit verwerkt. Vaak is dit een speciale zeep die verkrijgbaar is bij de drogist of apotheker. Een wattenstaafje kun je gebruiken om de navel droog te deppen. Ga nooit met een wattenstaafje ver in de navel. Ook kun je het puntje van een handdoek gebruiken om de navel droog te deppen.

Lees 6573 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 januari 2016 16:23

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

769 reacties