08 januari 2016

Hoofdpijn in het weekend: een koffieverslaving?

Koffie is voor veel mensen het levensdrankje en moet gedronken worden om de dag goed door te komen. Toch kan koffie ook voor problemen zorgen. Veel mensen krijgen in het weekend last van hoofdpijn doordat ze niet op tijd koffie hebben gedronken. Hoofdpijn kan vervolgens de hele dag blijven hangen. Het is belangrijk om de symptomen goed in de gaten te houden. Wat kun je doen om je koffieverslaving in te dammen? Een paracetamol en keihard door blijven drinken of zijn er andere mogelijkheden?

Koffie, hoofdpijn en weekend

Heb jij vaak last van een knallende hoofdpijn als het weekend weer is aangebroken? Misschien vraag jij je wel eens af hoe dat precies komt. Het kan zijn dat er sprake is van een koffie verslaving die in het weekend even een halt wordt toegeroepen. Dit kan resulteren in extreme hoofdpijn. Als weer een flinke dosis koffie aan zit te komen wordt de hoofdpijn opeens minder erg. Is dit toevallig of zijn er meer mensen die dit ondervinden?

Wat doet koffie met je lichaam?

Koffie is voor veel mensen het drankje dat genuttigd moet worden om de dag goed door te kunnen komen. Natuurlijk lukt dit ook wel zonder koffie, maar koffie is verslavend en is bijna overal wel verkrijgbaar. In koffie zit cafeïne, een stof die de hersenen stimuleert en activeert. Hoe vaker er koffie wordt gedronken, hoe meer koffie er nodig is om het effect te bereiken.

  • Je kunt duizelig raken van veel koffie drinken
  • Koffie droogt je lichaam niet uit
  • Cafeïne is het stofje dat je verslaafd maakt

Meer dan 4 koppen koffie per dag? Verslaafd!

Veel koffie drinken op het werk

Mensen die op kantoor werken drinken vooral koffie en thee. Koffie is bijna overal in een kantoor wel verkrijgbaar, vaak uit een automaat. Als er regelmatig een kopje koffie wordt gedronken, dan zal het lichaam hier aan wennen. Gemiddeld drinken mensen op kantoor ongeveer vier koppen koffie per dag. Bij een koffie consumptie van meer dan vier koppen kan er al snel sprake zijn van een verslaving.

In het weekend even geen koffie?

In het weekend slapen we vaak uit. Dit betekent dat er in de ochtend geen koffie is gedronken en het lichaam dus even een koffieloos bestaan door moet. Als je in de ochtend/middag het bed uit stapt kan het lichaam inmiddels aan het afkicken zijn geraakt. Je lichaam had immers de hele week in de ochtend wel koffie gehad en is hier aan gewend. Als er zaterdagochtend dus veel later aan koffie wordt begonnen is dat een probleem. Het kan resulteren in een zeurende tot ernstige hoofdpijn.

In het weekend dus ook gewoon koffie blijven drinken?

Om een verslaving te doen minderen is het belangrijk om langzaam af te bouwen. Dit betekent dat je steeds minder momenten pakt om je kopje koffie te drinken. Neem in plaats van koffie een kopje thee of water. Koffie waar geen cafeïne in zit kan ook helpen. Je hebt dan wel koffie, maar niet de negatieve bijwerkingen.

  • Koffie kent bijwerkingen
  • Ook in thee zit een verslavende stof

Koffie nodig om wakker te worden?

Uit onderzoek is gebleken dat koffie niet het enige middeltje is om je lichaam een opper te geven in de ochtend. Je kunt beter een appel eten. De suikers in de appel activeert het lichaam waardoor je je in de ochtend helemaal geactiveerd voelt. Natuurlijk kun je naast de appel altijd nog een kopje cafeïnevrije koffie gaan drinken. In de middag is het geen probleem om een kopje koffie te gaan drinken waar cafeïne in zit. Het is altijd belangrijk om nooit te overdrijven. Ga dus in plaats van koffie ook niet alleen maar appels eten!

Lees 1777 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 januari 2016 16:24

Gerelateerd

  • De 6 gezondste theesoorten

    Thee is erg gezond voor je lichaam, maar waarom is dat eigenlijk? In welke thee zit de meeste anti-oxidanten en in welke theesoort zit eigenlijk de meeste cafeïne? Is groene thee gezonder dan zwarte thee en hoe zit het eigenlijk met rooibos thee? De meest gezonde thee komt uit Japan en heeft de naam Matcha thee. Lees in dit artikel over verschillende soorten thee en laat je inspireren!

  • Koffie: levenselixer of dodendrankje?

    Is koffie goed voor je of is het juist slecht voor je gezondheid? Uit onderzoek blijkt dat koffie zorgt voor een langer leven. Waarom is dat het geval en hoeveel koffie moet je dan drinken? Is koffie met melk ook gezond en kan koffie zorgen voor een kleinere kans om te sterven aan bepaalde aandoeningen? De vraag in dit artikel: is koffie een levenselixer of is het juist een dodendrankje!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

4 reacties