11 januari 2016

De 6 gezondste theesoorten

Thee is erg gezond voor je lichaam, maar waarom is dat eigenlijk? In welke thee zit de meeste anti-oxidanten en in welke theesoort zit eigenlijk de meeste cafeïne? Is groene thee gezonder dan zwarte thee en hoe zit het eigenlijk met rooibos thee? De meest gezonde thee komt uit Japan en heeft de naam Matcha thee. Lees in dit artikel over verschillende soorten thee en laat je inspireren!

Verschillende soorten thee

Bijna iedereen drinkt af en toe wel eens een kopje thee. Er zijn daarom ook heel veel verschillende soorten thee beschikbaar op de markt. Zijn alle theesoorten aan elkaar gelijk? Het antwoord is natuurlijk nee. Maar welke soort thee is nou beter en welke theesoort kent de beste gezondheidvoordelen? De meeste thee komt van de plant Camellia sinensis. De blaadjes van deze plant worden bewerkt en zijn vervolgens geschikt om thee mee te trekken. In dit artikel kom je de volgende theesoorten tegen:

 • Zwarte thee
 • Oolong thee
 • Groene thee
 • Witte thee
 • Rooibos thee
 • Matcha thee

Zwarte thee

De meest gedronken theesoort is de zwarte thee. Zwarte thee is één van de meest goedkope thee en is daarom ook makkelijk verkrijbaar in de supermarkt. Zwarte thee bevat ongeveer 40 - 50 mg anti-oxidanten per kop. Daarnaast bevat zwarte thee ook cafeïne, ongeveer 40 mg per kopje thee. Een kop koffie bevat ongeveer 75 mg cafeïne. Een paar koppen thee heeft dus hetzelfde effect als één kopje koffie.

Oolong thee

Deze bijzondere thee ligt ergens tussen zwarte en groene thee. De smaak van Oolong thee is soms fris en smaakt soms meer naar abrikoos. Oolong thee is in de meeste gevallen een iets gezondere keus dan zwarte thee.

Groene thee

Een ander soort thee is de groene thee. Deze theesoort wordt naast zwarte thee ook veel gedronken. De blaadjes voor groene thee worden niet gefermenteerd maar worden alleen gedroogd. De thee voor zwarte thee en oolong thee worden naast gedroogd ook gefermenteerd. Groene thee bevat veel anti-oxidanten: ongeveer 80 - 140 mg anti-oxidanten per kop. Groene thee bevat ook cafeïne: ongeveer 20 mg per kopje thee.

Witte thee

Een meer exclusievere thee is de witte thee. De meest frisse jonge topjes maakt witte thee. De topjes worden niet gefermenteerde en ook niet gedroogd. De topjes worden gestoomd. Witte thee is daarom ook erg gezond en bevat relatief gezien veel anti-oxidanten, maar liefst 100 tot 150 mg per kop. Er zit maar 15 mg cafeïne in ee kop witte thee.

Rooibos thee

Rooibos noemen we thee, maar eigenlijk is helemaal geen theesoort. Rooibos wordt van de Zuid-Afrikaanse rooibos gehaald. Het is een struik, bevat geen cafeïne en is daarom een goed alternatief voor koffie. Rooibos heeft een bijzondere smaak die niet te vergelijken is met thee. Rooibos bevat minder anti-oxidanten dan zwarte thee, ongeveer 15 - 20 mg per kopje.

Rooibos komt van een struik en is geen thee

De allerbeste thee: Matcha thee

Misschien denk je nu dat witte thee de beste thee is die er is. Dit is niet helemaal waar. De beste thee is Matcha thee. Deze theesoort is eigenlijk een soort groene thee. De thee wordt op een bijzondere manier gemaakt en behoudt daarom zijn unieke smaak en voedingsstoffen. Matcha thee koop je als een poeder. De poeder wordt gemixt met warm/heet water waardoor je een thee krijgt. De poeder bestaat uit vermalen theeblaadjes. Je drinkt dus als het ware de gezonde thee blaadjes.

De voordelen van thee

Thee bevat allerlei eigenschappen die goed voor het lichaam is. Denk bijvoorbeeld aan verlaging van de bloeddruk en het verlagen van de cholesterolgehalte. Daarnaast kan thee ook je immuunsysteem versterken. Thee kan ook het verouderingsproces vertragen. Dit heeft met name te maken met de hoogte van de anti-oxidanten, hoe meer anti-oxidanten, hoe beter het effect. Met name groene thee kan het metabolisme versnellen. Het resultaat is dat men sneller af kan vallen. Tot slot kan thee ook bepaalde kankersoorten voorkomen. Thee is misschien wel het beste drankje om te drinken!

Lees 3749 keer Laatst aangepast op vrijdag, 15 januari 2016 13:24

Gerelateerd

 • De gezondheidsvoordelen van Matcha Thee

  Matcha thee is een thee dat gemaakt wordt van fijne blaadjes. De blaadjes worden ook verwerkt in zakjes groene thee, echter drink je bij matcha thee de blaadjes zelf zonder dat je er een thee van trekt. De blaadjes zijn extreem fijn gemalen zodat er een soort poeder wordt gevormd. Deze matcha poeder kun je vervolgens mengen met warm water waardoor er een lekkere thee ontstaat. Matcha thee is niet alleen lekker, het is ook nog eens extreem gezond. In matcha thee zitten de meeste anti-oxidanten en is daarom erg goed voor lichaam en geest!

 • Hoofdpijn in het weekend: een koffieverslaving?

  Koffie is voor veel mensen het levensdrankje en moet gedronken worden om de dag goed door te komen. Toch kan koffie ook voor problemen zorgen. Veel mensen krijgen in het weekend last van hoofdpijn doordat ze niet op tijd koffie hebben gedronken. Hoofdpijn kan vervolgens de hele dag blijven hangen. Het is belangrijk om de symptomen goed in de gaten te houden. Wat kun je doen om je koffieverslaving in te dammen? Een paracetamol en keihard door blijven drinken of zijn er andere mogelijkheden?

 • Koffie: levenselixer of dodendrankje?

  Is koffie goed voor je of is het juist slecht voor je gezondheid? Uit onderzoek blijkt dat koffie zorgt voor een langer leven. Waarom is dat het geval en hoeveel koffie moet je dan drinken? Is koffie met melk ook gezond en kan koffie zorgen voor een kleinere kans om te sterven aan bepaalde aandoeningen? De vraag in dit artikel: is koffie een levenselixer of is het juist een dodendrankje!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

635 reacties