28 april 2016

De gezondheidsvoordelen van Matcha Thee

Matcha thee is een thee dat gemaakt wordt van fijne blaadjes. De blaadjes worden ook verwerkt in zakjes groene thee, echter drink je bij matcha thee de blaadjes zelf zonder dat je er een thee van trekt. De blaadjes zijn extreem fijn gemalen zodat er een soort poeder wordt gevormd. Deze matcha poeder kun je vervolgens mengen met warm water waardoor er een lekkere thee ontstaat. Matcha thee is niet alleen lekker, het is ook nog eens extreem gezond. In matcha thee zitten de meeste anti-oxidanten en is daarom erg goed voor lichaam en geest!

Wat is matcha thee precies?

Misschien heb je er wel eens iets over gehoord: een gemalen groene thee met enorme gezondheidsvoordelen. Matcha thee is een typisch Japans drankje en wordt al eeuwenlang gedronken, niet alleen in Japan maar nu ook al enige tijd in Europa en Nederland. Matcha is een poeder dat je mengt met warm tot heet water. Je kunt het vergelijken met een instant soup, echter met de smaak van groene thee. De blaadjes die je ook vindt in groene thee zakjes worden extreem fijn gemalen en gedronken zodat je alle voordelen van de groene thee ervaart. Omdat je alles opdrinkt bevat matcha thee extreem veel voordelen. Je drinkt de hele thee zodat er niets verdwijnt.

De gezondheidsvoordelen van matcha thee

In thee zitten antioxidanten die lichaamscellen kunnen beschermen tegen schadelijke invloeden. Met name vrije radicalen zijn een probleem voor het lichaam. Vrije radicalen zijn deeltjes die de cel van binnenuit kunnen vernietigen of beschadigen. Wanneer een cel beschadigd is, dan kan deze uiteindelijk sterven. Een voorbeeld van een schadelijke ''stof'' is UV-licht afkomstig van de zon. De cel kan van binnenuit vernietigd worden door zonlicht. Een beschadigde cel kan ook muteren en extreme groei doormaken. Dit zal dan resulteren in kanker. Cellen zullen echter in de meeste gevallen sterven. De antioxidanten in matcha thee kunnen de schadelijke effecten van vrije radicalen opvangen. Ze worden als het ware gevangen en geneutraliseerd. In Matcha thee zit ontzettend veel antioxidant.

De stof met de meeste antioxidanten

Matcha kan zich de officiële koning van de antioxidanten noemen. Er is geen andere stof die meer antioxidanten bevat. Het type antioxidanten dat in matcha thee zit wordt fenolzuren genoemd. Deze fenolzuren hebben een ontstekingsremmende werking op het lichaam (met name het immuunsysteem). Daarnaast heeft matcha ook een anti-inflammatoire werking, dit betekent dat het ontstekingsremmend is. Mensen met jicht, reuma en ontstekingen kunnen dus baat hebben bij het drinken van matcha thee. De volgende gezondheidsvoordelen worden ook vaak genoemd:

  • Matcha is goed voor de lever: tegen leverbeschadiging
  • Catechinen in Matcha werken tegen de vorming van Alzheimer
  • De non-polymere fenolen hebben een antibacteriële werking

Matcha heeft daarnaast een verjongende werking. Het zorgt dat cellen minder snel verouderen en langer gezond blijven. Dit effect zal niet alleen te zien binnen in het lichaam (bij de organen), ook op de huid en in het gezicht. Matcha kan ook zorgen voor minder acné in het gezicht en minder rimpels. Het is belangrijk om frequent matcha te drinken, wil je genieten van de gezondheidsvoordelen. Het is echter raadzaam om niet meer dan 2 tot 3 koppen per dag te drinken.

Hoe drink je matcha thee?

Matcha uit Japan drink je nooit met kokend heet water. Je moet het gekookte water eerst een tijdje af laten koelen, ongeveer een paar minuten. Het water kan vervolgens gemengd worden met een beetje matcha poeder. Het is belangrijk om nooit direct veel matcha poeder te gebruiken. De smaak van matcha is erg sterk. Je moet dus aan de smaak wennen. In het begin zul je merken dat matcha een beetje bitter is. Zeker als je teveel matcha voor het eerst gebruikt is het erg bitter. Een schepje (theelepel) matcha is in het begin voldoende. Gebruik nooit meer dan 1.5 theelepel matcha in het begin. De smaak zal erg bitter zijn. Na een tijdje kun je meer match gebruiken. De smaak wordt dan minder bitter en minder sterk.

De kleur van matcha

Matcha thee is groen van kleur. Het is een poeder (gedroogde theebladeren) en kan met water gemengd worden tot een thee. Matcha kan worden opgeklopt tot een luchtige thee, maar kan ook gedronken worden als een soort soep. Natuurlijk smaakt matcha thee helemaal niet naar soep, maar naar sterke groene thee. Je kunt matcha thee ook combineren met een paar citroen druppels of met een beetje honing. Het toeveogen van honing maakt matcha thee een beetje zoeter en zal in het begin de smaak een beetje neutraliseren. Houd er wel rekening mee dat honing een dikmaker is.

Waar koop je matcha thee?

Matcha thee is vrij moeilijk te verkrijgen. Het is niet verkrijgbaar in de supermarkt en meestal ook niet in kleine winkeltjes. Je kunt matcha thee beste online kopen. Je krijgt dan meestal een pot met matcha poeder. De prijzen variëren gigantisch en zijn ook niet altijd goed te praten. Soms betaal je ontzettend veel voor een kleine pot met matcha poeder. De prijs hoeft eigenlijk helemaal niet zo hoog te zijn. Kijk en vergelijk dus altijd goed!

Lees 2285 keer Laatst aangepast op donderdag, 16 juni 2016 00:07

Gerelateerd

  • De 6 gezondste theesoorten

    Thee is erg gezond voor je lichaam, maar waarom is dat eigenlijk? In welke thee zit de meeste anti-oxidanten en in welke theesoort zit eigenlijk de meeste cafeïne? Is groene thee gezonder dan zwarte thee en hoe zit het eigenlijk met rooibos thee? De meest gezonde thee komt uit Japan en heeft de naam Matcha thee. Lees in dit artikel over verschillende soorten thee en laat je inspireren!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

395 reacties