14 januari 2016

Prikkelend en tintelend gevoel in de pols en handen

Een tintelend en prikkelend gevoel in de polsgewrichten, de handen en de vingers kan erg vervelend zijn. Wat is er precies aan de hand met het lichaam en wat kun je hier tegen doen? Prikkelingen worden vaak in de ochtend en avond gevoel en gaan gepaard met een doof gevoel. Er kunnen ook spiertrekkingen plaatsvinden. Waarom ervaar je deze prikkelingen? Zit er een zenuw bekneld? Lees in dit artikel over een tintelend gevoel in de pols, handen en vingers.

Tintelingen in de pols tijdens het slapen

Tijdens het slapen bewegen mensen veel. Je draait je vaak om en probeert de ideale slaappositie te vinden. Tijdens het bewegen in je slaap kan het voorkomen dat de handen en polsen op een oncomfortabele manier terecht komen. Niet iedereen legt de handen vervolgens weer goed neer. De hele nacht kan daardoor een beklemming plaatsvinden. De volgende ochtend verneem je dit beklemmend gevoel in de polsen. Tintelingen en een doof gevoel kunnen de hele dag gevoeld worden.

Het carpaal tunnel syndroom

Wanneer er een probleem is ontstaan bij de zenuwen die door de polsen lopen kan er sprake zijn van tintelingen en een vreemd doof gevoel in de handen. Een erg vervelend probleem die niet heel makkelijk is op te lossen. Wanneer de nervus medianus (de middelste armzenuw) bekneld en aangestast is, noemen we dat het carpaal tunnel syndroom. De klachten bestaan in de meeste gevallen als het optreden van een doof gevoel gepaard met tintelingen en beknellingen. De binnenkant van de handen wordt met name gevoeld. Het kan ook gebeuren dat de pijn uitstraalt naar de armen en schouders. Het advies is om, bij verdenking van het carpaal tunnel syndroom, de huisarts in te schakelen.

  • Bij het Carpaal Tunnel Syndroom is de nervus medianus aangetast
  • De klachten bestaan uit een doof en prikkelend gevoel in de handen

Compressie neuropathie

Er kunnen in de polsen en handen ook prikkelingen en tintelingen ontstaan wanneer andere zenuwen dan de nervus medianus is aangetast. Wanneer er een zenuw is bekneld of wanneer er sprake is van lokale druk op een zenuw, dan noemen we dat compressie neuropathie. De zenuw vuurt dan constant kleine schokjes af naar de hersenen. De hersenen pikken dit signaal op. Het signaal wordt vervolgens gevoeld als een tinteling, prikkeling of doof gevoel. In principe kan er overal in het lichaam sprake zijn van compressie neuropathie. De meest voorkomende plekken zijn echter de handen, vingers en polsen. Ook het schoudergewricht wordt vaak genoemd. In bepaalde omstandigheden, bij ernstige druk, is het noodzakelijk om een operatie te ondergaan.

Sommige mensen kunnen vitamine B12 niet opnemen!

Het nervus ulnaris syndroom

Tintelingen en prikkelingen hebben in de meeste gevallen te maken met zenuwen. Het lichaam zit vol met zenuwen die de spieren verbinden met het centraal zenuwstelsel. Je kunt de zenuwen zien als de snelwegen van het lichaam. Als er een probleem is ontstaan met de zenuwen worden klachten gevoeld. Bij het nervus ulnaris syndroom bestaan de klachten eveneens uit prikkelingen en een doof gevoel. Bij het nervus ulnaris syndroom is er sprake van een beknelling van één van de drie grote armzenuwen. In de meeste gevallen is dat de zenuw die ter hoogte van de elleboog ligt. De tintelingen worden meestal gevoel in de pink en de ringvinger.

Prikkelingen in de pols: zijn er nog meer oorzaken?

Het is belangrijk om te begrijpen dat het vreemde gevoel bijna altijd wordt veroorzaakt door zenuwen. Toch zijn er meer oorzaken te noemen dan in dit artikel zijn vermeld. Houd ook rekening met de volgende mogelijke oorzaken:

  • Vitamine B12 tekort
  • Botbreuken
  • Epilepsie
  • Tennisarm of een muisarm
  • Hart- en vaatziekten
  • Syndroom van Raynaud

Een vitamine B12 tekort staat in directe relatie tot het voelen van onverklaarbare tintelingen in het lichaam. Vitamine B12 is namelijk erg belangrijk voor een goed zenuwstelsel. In sommige gevallen kan het zijn dat het lichaam deze vitamine niet goed opneemt. Het maakt in dat geval dus niet uit of je vitamine B12 tabletten slikt, het lichaam kan de stof niet goed verwerken. In dat geval moeten mensen een vitamine B12 injectie krijgen. Er wordt dan vitamine B12 rechtstreeks in het lichaam gespoten (in de bloedbaan). De huisarts kan u hier meer over vertellen.

Syndroom van Raynaud

Bij het syndroom van raynaud is er vaak sprake van koude vingers in de wintermaanden. Deze vaataandoening kenmerkt zich door een doof gevoel in de vingers, handen en polsen. Er kan ook een kleurverandering van de huid optreden. Met name wanneer het buiten koud is komt deze kleurverandering op. De huid van de handen kan paars kleuren. Ook kan het soms voorkomen dat er oranje plekken te zien zijn. De handen en vingers zijn pijnlijk. Deze vaataandoening is vrij zeldzaam in Nederland.

Tot slot

Wanneer er sprake is van constante prikkelingen en tintelingen in de polsen, de vingers en handen is er in de meeste gevallen iets aan de hand met de zenuwen. De zenuwen in het lichaam kunnen bekneld zijn. Ook kunnen de zenuwen ontstoken zijn. Bij het carpaal tunnel syndroom is het verstandig om de huisarts zo snel mogelijk in te schakelen. Het lichaam heeft rust nodig. Negeer het doof gevoel niet en neem actie. Laat u eventueel testen op een vitamine B12 tekort!

Lees 2875 keer Laatst aangepast op donderdag, 14 januari 2016 14:37

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

428 reacties