15 januari 2016

Hoe ga je om met stress op het werk?

Werkstress is een zeer schadelijk fenomeen voor zowel werknemer als werkgever. Mensen met stress kunnen hier zowel lichamelijk als geestelijke schade aan ondervinden. Het is belangrijk om werkstress op tijd te detecteren en hier vervolgens ook iets mee te doen. Een burn-out volgt doorgaans op veel werkstress. Mensen met een consciëntieuze persoonlijkheid maken veel kans op werkstress als de werkomgeving niet matcht. Lees in dit artikel waar je op moet letten om niet in een depressie te raken door je werk.

Omgaan met werkdruk

Mensen die werken ervaren altijd een zekere mate van werkdruk. Deze werkdruk kan voor de één prettig zijn, maar voor de ander juist zeer onprettig. Een prettige werkdruk zit ergens tussen een te hoge en te lage werkdruk in. Daarnaast wordt een prettige werkdruk vaak omschreven als een werkdruk die afwisselend en dynamisch is. Dit betekent dat het de ene dag (heel) rustig is op het werk, en de andere dag juist (een stuk) drukker. Afwisseling in het werk wordt vaak gezien als zeer positief: hoe afwisselender de baan, hoe minder stress dit geeft voor de werknemer. Uiteraard geldt dit niet voor alle werkende Nederlanders.

Een te lage of te hoge werkdruk

Zowel een te lage als te hoge werkdruk kan stress opleveren. Als stress te lang blijft aanhouden kan dit omslaan in een burn-out of zelfs tot een depressie. Langdurige stress is daarnaast ook erg schadelijk voor het lichaam. Vaak is er sprake van een te hoge bloeddruk en ervaart men met langdurige stress ook hartritmestoornissen. Het is zeer belangrijk om langdurige stress te voorkomen!

  • Een te lage werkdruk kan stress veroorzaken;
  • Een te hoge werkdruk veroorzaakt doorgaans de meeste stress;
  • Stress is zeer schadelijk voor het lichaam en de psyche.

Welke mensen krijgen werkstress?

Niet alle mensen zijn even gevoelig voor werkstress. Welk soort type mens zal eerder een te hoog stress niveau ervaren? De volgende persoonlijkheid zal sneller een hoger werkstress niveau aanvoelen en zal daarmee tevens langer mee blijven doorlopen.

  • Een persoon met een consciëntieuze persoonlijkheid;
  • Een persoon die erg loyaal is aan zijn werkgever en zijn taak;
  • Een werknemer die onder zijn niveau werkt;
  • Een werknemer die het gevoel heeft dat hij/zij geen ontslag kan nemen.

Uiteraard zijn bovenstaande punten niet het hele verhaal. Er zijn meerdere factoren die meespelen en het stress niveau kunnen bepalen. Het is belangrijk om je eigen lichaam en stress niveau goed in de gaten te houden. Luister ook naar wat je omgeving zegt en voelt.

Wie is iemand met een consciëntieuze (C) persoonlijkheid?

Een persoon die conscientieus is, gedraagt zich georganiseerd en doelgericht. De persoon kan vaak goed studeren, heeft altijd op tijd zijn/haar huiswerk af en doet wat er gevraagd wordt. Met name vrouwen hebben een sterk consciëntieuze persoonlijkheid. Dit is tevens één van de redenen waarom er meer vrouwen dan mannen afstuderen en waarom er meer meisjes dan jongens naar de universiteit gaan. Een persoon met een consciëntieuze persoonlijkheid is vaak succesvol op de hogeschool of universiteit.

  • Deze persoon kan vaak goed studeren;
  • De persoon is netjes, precies en streng;
  • De persoon houdt niet van onduidelijkheden;
  • De persoon kan goed plannen, organiseren en uitvoeren;
  • De persoon houdt van een zeer duidelijke structur;
  • De persoon volgt regels en volgt bevelen keurig op.

Een nadeel van een sterk consciëntieus persoonlijkheidsprofiel is het ontbreken van een ontspannen houding. De persoon in kwestie houdt niet van chaos en een onoverzichtelijke werkomgeving. Daarnaast hebben consciëntieuze mensen vaak ook weinig fantasie, tonen weinig flexibiliteit en zijn vaak erg oncreatief.

Mensen die hoog scoren op de consciëntieuze persoonlijkheidsdimensie zijn vaak de ideale werknemers. Ze hebben ambitie, luisteren goed, doen wat er gevraagd wordt en hebben een sterke prestatiedrang. Waardering voor het werk dat er gedaan wordt is zeer belangrijk voor de consciëntieuze persoon. Een persoon met een hoge C heeft bevestiging nodig dat het werk goed wordt uitgevoerd.

Werkstress begrijpen

Werkstress is erg schadelijk voor lichaam en geest. Allereerst voel je je vaak erg moe en uitgeput. Het werk trekt al je energie uit je lijf waardoor je vaak geen tijd en energie meer hebt om naast je werk nog leuke dingen te gaan doen. Mensen met veel werkstress worden vaak erg vlak in hun emoties. Vaak is de houding somber en wordt er tevens weinig gesproken over emoties. Veel werknemers merken te laat dat de effecten van werkstress al zijn toegeslagen. Een burn-out ligt niet ver weg meer!

Bespreek stress op je werk

Het is belangrijk om altijd open te zijn op je werk. Dit is echter niet altijd even makkelijk. Mensen kunnen angst hebben om eventuele zwaktes te laten zien aan de werkgever. Vaak bestaat de angst uit gezichtsverlies of om het risico te lopen dat er ontslag plaats gaat vinden. Werknemers hoeven problemen niet met de leidinggevende te bespreken. Het is ook mogelijk om met een vertrouwenspersoon te spreken. Daarnaast is er ook altijd nog de huisarts. De huisarts kan het advies geven om rustig aan te doen en minder te gaan werken. Dit kan helpen om de drempel kleiner te maken.

Tot slot

Blijf nooit te lang doorlopen met een hoog stress niveau. Luister goed naar wat je omgeving zegt en luister goed naar je lichaam. Het advies is om een stapje terug te nemen als er veel stress wordt ervaren. Daarnaast is het belangrijk om in gesprek te gaan met de leidinggevende of een vertrouwenspersoon. Maak je stress kenbaar en zorg dat je werkgever een aanpassing maakt. Wees nooit bang voor ontslag.

Wellicht interessant voor jou als lezer: eCursus nooit meer zorgen of stress.

Lees 2280 keer Laatst aangepast op maandag, 20 juni 2016 15:03

Gerelateerd

  • Wat is een bore-out? Ultieme verveling op het werk!

    Mensen die op het werk langdruig extreme verveling ervaren kunnen op den duur last krijgen van een bore-out. Een bore-out lijkt heel veel op een burn-out, echter is de oorzaak anders. Een bore-out kan bij iedereen voorkomen en gebeurt in veel gevallen bij mensen die onder hun eigen niveau werken. Een bore-out lijkt onschuldig, maar kan zeer nadelig zijn voor de gezondheid, de omgeving en het bedrijf waar men werkt. Hier lees je alles over een bore-out!

  • De top 5 redenen waarom jij niet blij bent met je baan

    Een baan kan heel leuk zijn, maar veel mensen zijn helemaal niet tevreden met het werk dat ze doen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom men niet tevreden is met het werk. Een vervelende leidinggevende kan bijvoorbeeld roet in het eten gooien. Welke redenen zijn veel voorkomend? Waarom zijn mensen niet blij met het werk dat ze doen en geldt dit ook voor jou? Lees in dit artikel een aantal veelvoorkomende redenen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

425 reacties