22 april 2016

Wat is een bore-out? Ultieme verveling op het werk!

Mensen die op het werk langdruig extreme verveling ervaren kunnen op den duur last krijgen van een bore-out. Een bore-out lijkt heel veel op een burn-out, echter is de oorzaak anders. Een bore-out kan bij iedereen voorkomen en gebeurt in veel gevallen bij mensen die onder hun eigen niveau werken. Een bore-out lijkt onschuldig, maar kan zeer nadelig zijn voor de gezondheid, de omgeving en het bedrijf waar men werkt. Hier lees je alles over een bore-out!

Wat is een bore-out precies?

Veel mensen hebben wel eens gehoord van een burn-out. Mensen die veel te veel stress ervaren door een gigantische werkdruk kunnen een burn-out ervaren. Het lichaam en geest is op den duur helemaal op waardoor mensen met een burn-out vaak langdurig moeten herstellen. Het herstellen van een burn-out duurt doorgaans een half jaar. Dit betekent veel kosten voor de werkgever en omgeving. Een bore-out vertoont veel overeenkomsten met een burn-out. De bore-out wordt ook wel een vervelingsziekte genoemd, lijkt veel op een burn-out en is tevens een vrij nieuw verschijnsel. Mensen met een bore-out ervaren ultieme verveling waardoor lichaam en geest uitgeput raakt.

Welke mensen krijgen een bore-out?

Een bore-out komt voor bij mensen die (ver) onder hun eigen niveau werkzaam zijn. Eentonig en repetitief werk kan een aanleiding zijn voor een bore-out. Ook werk waarbij de geest nauwelijk wordt uitgedaagd kan een aanleiding zijn voor een bore-out. Met name mensen die een kantoorbaan hebben kunnen last krijgen van een bore-out.

Een bore-out komt met name voor bij hoogopgeleiden!

De symptomen van een bore-out

Het is moeilijk om de precieze symptomen van een bore-out te achterhalen. Iedereen is soms wel eens verveeld. Dit betekent niet dat er direct sprake is van een bore-out. De volgende oorzaken kunnen een bore-out triggeren:

 • Elke dag op het werk is hetzelfde
 • De geest wordt niet meer geprikkeld
 • De werkzaamheden zijn veel te gemakkelijk
 • Er is een plicht om op het werk te verschijnen, echter is er geen werk

Een bore-out kan voor sommige mensen klinken als een luxe probleem echter moeten de gevolgen niet worden onderschat. Wanneer de verveling langdurig van aard is, kan men ziek en zwak worden. Langdurige ziekte is vaak het gevolg en lijkt veel op de gevolgen van een burn-out. Het begin van een bore-out kan een verandering van persoonlijkheid zijn. Men voelt zich onbegrepen. Een vermindering van energie, slapeloosheid en stress behoren allemaal tot de eerste symptomen. Daarnaast kunnen mensen een vermindering ervaring in het zelfvertrouwen doordat er geen uitdaging en doel meer wordt gezien.

Een bore-out is geen klinische diagnose

De vervelingsziekte of ''bore-out'' is geen officiële klinische diagnose. Dit betekent dat er dus geen officiële behandeling bestaat om de verveling te doen wegnemen. Natuurlijk zijn er wel allerlei manieren om de verveling te doen stoppen. Daarnaast is het wel belangrijk om de gevolgen van een bore-out niet te onderschatten. De gevolgen kunnen namelijk net zo erg zijn als een burn-out. Een bore-out en een burn-out gaan vaak hand in hand.

Wat kun je doen tegen een bore-out?

Allereerst is het belangrijk om een bore-out te herkennen. Vervolgens is het belangrijk om de precieze oorzaak van de bore-out te begrijpen. Als de oorzaak bekend is kan er gekeken worden naar een oplossing. De oplossing van een bore-out kan echter niet altijd even makkelijk zijn. De volgende tips kunnen helpen om een bore-out te doen verhelpen:

 • Zoek direct naar een andere baan als de verveling langdurig is
 • Bespreek het probleem met de leidinggevende
 • Neem extra taken op je binnen het bedrijf
 • Onderneem extra activiteiten buiten de huidige werkzaamheden

Mensen die een bore-out ervaren voelen zich vaak nutteloos en onbegrepen. Vaak is er sprake van lichte woede die naar binnen gericht is. Mensen vragen zich af hoe het toch kon gebeuren dat hij/zij in zo'n situatie terecht is gekomen. Absentie van het werk en afwezigheid binnen het bedrijf komen vaak voor bij mensen die bore-out verschijnselen laten zien.

Een bore-out wordt niet tot nauwelijks gezien door een leidinggevende

Voor veel mensen is een bore-out een vrij onbekend begrip. Dit betekent ook dat er weinig tot geen aandacht voor is. Mensen die een bore-out ervaren moeten daarom vaak zelf aan de bel trekken of moeten zelf naar een oplossing zoeken. Een afwachtende houding kan het probleem drastisch doen verslechteren. Het is daarom zeer belangrijk om zelf naar ander werk te zoeken of het probleem te bespreken met een leidinggevende. De eerste stap moet (bijna) altijd zelf worden genomen.

Een bore-out is geen klinische diagnose!

Overschooling: een fenomeen in Europa

In Nederland en andere ontwikkelde landen in Europa hebben last van een fenomeen dat overschooling wordt genoemd. Dit betekent dat er veel te veel hoogopgeleide mensen de arbeidsmarkt willen betreden. Helaas is er voor deze mensen geen werk op niveau. Dit betekent dat deze hoogopgeleide professionals banen bekleden die ver onder het niveau ligt. De gevolgen kunnen desastreus zijn.

Tot slot

De gevolgen van een bore-out moeten nooit worden onderschat. De gevolgen lijken namelijk heel veel op de gevolgen van een burn-out. Mensen kunnen langdurig ziek en zelfs depressief worden. Het is daarom belangrijk om de bron op te sporen en deze aan te pakken. Wie te hoog is opgeleid kan zoeken naar een baan die beter bij het niveau past. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is belangrijk om te beseffen dat je het eigen geluk in eigen hand hebt. Wie een leuke en uitdagende baan wil, die moet dat zelf regelen. Bespreek het probleem ook met de leidinggevende als daar ruimte en kansen voor zijn. Als dat niet mogelijk is kan een gesprek met een vertrouwenspersoon, personal coach of huisarts al heel veel betekenen.

Lees 1357 keer Laatst aangepast op maandag, 09 mei 2016 17:39

Gerelateerd

 • Hoe ga je om met stress op het werk?

  Werkstress is een zeer schadelijk fenomeen voor zowel werknemer als werkgever. Mensen met stress kunnen hier zowel lichamelijk als geestelijke schade aan ondervinden. Het is belangrijk om werkstress op tijd te detecteren en hier vervolgens ook iets mee te doen. Een burn-out volgt doorgaans op veel werkstress. Mensen met een consciëntieuze persoonlijkheid maken veel kans op werkstress als de werkomgeving niet matcht. Lees in dit artikel waar je op moet letten om niet in een depressie te raken door je werk.

 • De top 5 redenen waarom jij niet blij bent met je baan

  Een baan kan heel leuk zijn, maar veel mensen zijn helemaal niet tevreden met het werk dat ze doen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom men niet tevreden is met het werk. Een vervelende leidinggevende kan bijvoorbeeld roet in het eten gooien. Welke redenen zijn veel voorkomend? Waarom zijn mensen niet blij met het werk dat ze doen en geldt dit ook voor jou? Lees in dit artikel een aantal veelvoorkomende redenen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

13 reacties