16 juli 2016

Verslaafd aan Pokémon Go: symptomen en behandeling

Pokémon Go is het nieuwste spel van Nintendo en is razendpopulair onder jong en oud. Het spel laat je zoeken naar Pokémon op je telefoon en is één van de grootste hypes in Nederland. Een verslaving aan Pokémon Go kan snel ontwikkelen doordat het spel werkt met behulp van beloningen. Wat kun je doen als je niet meer kunt stoppen met spelen en wat kun je doen als de verslaving het dagelijks functioneren beperkt?

Help, ik ben verslaafd aan Pokémon Go

Misschien heb je het zelf niet door, maar veel mensen zijn inmiddels behoorlijk verslaafd geraakt aan het spel Pokémon Go van Nintendo. Dit spel is uitermate populair en is voor veel mensen erg leuk om te spelen. Het spel installeer je op je telefoon en is gratis te verkrijgen. Eenmaal geïnstalleerd kun je het spel spelen wanneer je maar wilt. Pokémons zitten overal verstopt en kunnen overal opduiken. Het is de bedoeling om alle 150 Pokémons te verzamelen. Het spel kent dus een hoog verzameldrang. Wat moet je doen als je niet meer kunt stoppen met spelen? In dat geval heb je een verslaving te pakken. Een verslaving kan het leven behoorlijk beperken. Je kunt het gevoel krijgen dat je constant moet spelen, het spel moet checken of constant met het spel bezig moet zijn. Ook tijdens het werk, autorijden, studie, sporten enzovoort. Wanneer de drang om het spel te spelen erg groot wordt, is de verslaving in een vergevorderde stadium.

Kinderen verslaafd aan Pokémon

Veel kinderen maken grote kans om verslaafd te raken aan Pokémon Go. De eerste symptomen zijn het constant willen spelen van het spel. Ook op plekken waar dat niet gepast of gewenst is. Denk bijvoorbeeld tijdens het eten, voor het slapen gaan en op school. Het spelen van het spel kan afbreuk doen op de resultaten van kinderen. Het is daarom belangrijk om de symptomen van een verslaving op tijd te ontdekken. De volgende symptomen zijn te noemen:

  • Constant willen spelen met de telefoon
  • Vaak naar buiten willen om Pokémons te zoeken
  • De telefoon altijd gebruiken
  • Chagrijnig, kwaad en boos worden als het spel niet gespeeld mag worden

Waar let je nog meer op?

Pokémon Go is een sociaal spel. Dit betekent dat het leuk is omdat veel andere mensen het ook spelen. Het spel is echter niet alleen populair bij tieners en jong volwassenen. Ook is het spel populair bij volwassenen en zelfs senioren. Iedereen speelt het spel. Het is natuurlijk maar de vraag in hoeverre kinderen een balans kunnen vinden tussen het spelen van het spel en het normaal functioneren. Als ouder is het belangrijk om ook op de volgende zaken te letten:

  • Geen aandacht meer voor sport en andere zaken
  • Snel afgeleid zijn
  • Vaak ongeduldig zijn
  • Vermoeid en niet uitgerust meer zijn
  • Snel boos worden en verminderde eetlust

Waarom is Pokémon Go een verslaving?

Mensen raken verslaafd aan een spel als er sprake is van een beloning. Je kunt dus iets krijgen als je iets doet. Bij Pokémon is het de bedoeling om alle 150 Pokémons te vinden. Je moet deze vinden in de echte wereld. Om ze allemaal te vinden moet je naar verschillende plekken in het dorp en stad en moet je actief gaan zoeken. Je stopt dus moeite en energie in een spel en krijgt daar iets voor terug. Voor veel mensen kan dit al snel tot een verslaving ontwikkelen. 

Hoeveel mensen spelen Pokémon Go?

In Nederland spelen ongeveer 2 miljoen mensen het spel op hun telefoon. Buiten Nederland is het spel ook erg populair. Een hype kan snel verdwijnen, echter is de verwachting dat dit niet gaat gebeuren bij Pokémon Go. Het spel wordt uitgebreider naarmate er meer spelers bij komen. In totaal zijn er veel meer Pokémons dan de orignele 150 soorten. Doordat er uitbreidingsmogelijkheden divers zijn, zal de hype ook niet snel verdwijnen. Mede door dit is het belangrijk om verslavingen te ontdekken en verslaafde kinderen te behandelen. 

Welke behandeling is mogelijk?

Het klinkt natuurlijk heel dramatisch: een behandeling tegen de Pokémon Go verslaving! Toch moet een verslaving niet onderschat worden. Het beste is om gelijk helemaal te stoppen met de verslaving. Dit betekent dat het spel verwijderd moet worden van de telefoon en dat de applicatie (de app) niet meer gedownload mag worden. Ook is het belangrijk om de telefoon weg te leggen zodat de drang en neiging om toch weer te gaan spelen niet mogelijk is. Het is tevens verstandig om op bepaalde plekken het spelen met de telefoon niet toe te laten. Denk bijvoorbeeld tijdens het avondeten, voor het slapen gaan of bijvoorbeeld in de huiskamer. Het klinkt streng en overdreven, maar kan zeer effectief zijn om een telefoonverslaving tegen te gaan.

Lees 2113 keer Laatst aangepast op maandag, 18 juli 2016 10:33

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

455 reacties