10 januari 2016

Rode vouwlijnen op je buik: lelijke striae!

Veel mensen zijn wel bekend met de rode vouwlijnen op de buik. De rode tot paarse lijnen zijn meestal zichtbaar op de buik, net boven de navel. De lijnen zijn vervelend en kunnen mensen onzeker maken. Hoe ontstaan deze rode vouwlijnen op de buik en wat kun je doen om de lijnen minder zichtbaar te maken? Is striae hetzelfde als de rode lijnen? Ontdek in dit artikel dat jij niet de enige bent met rode vouwlijnen op de buik!

Rode tot paarse vouwlijnen op je buik

Veel mensen hebben wel eens last van vouwlijnen op de buik. Soms gaan ze weg en soms zijn ze er weer. Wat zijn die vouwlijnen eigenlijk en hoe laat je deze lijnen voorgoed verdwijnen? Rode vouwlijnen kunnen ook op andere plaatsen van het lichaam voorkomen, echter zie je ze meestal op de buik. Rode lijnen op de buik kunnen zorgen voor schaamte en kan het zelfvertrouwen schaden. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van deze lijnen.

Striae lijnen op de buik

Net boven de navel verschijnen vaak deze lelijke rode lijnen. De lijnen zijn met name goed te zien als de huid van de buik erg wit is. De rode kleur contrasteert dan goed met de witte huid. Mensen met een donkere huidskleur hebben minder vaak last van rode vouwlijnen. De lijnen zijn in dat geval minder goed zichtbaar. De lijnen hoeven niet altijd rood van kleur te zijn. In sommige gevallen zijn de lijnen paars tot blauw van kleur.

Striae is niet hetzelfde als rode vouwlijnen!

Striae en vouwlijnen?

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen vouwlijnen en striae. Vouwlijnen ontstaan vaak op de buik. Door een langdurige zithouding kan bijvoorbeeld de buik in een vouw worden gezet waardoor er in de huid een vouwlijn ontstaat. Striae is huid dat is opgerekt omdat men bijvoorbeeld te snel gegroeid is. Dit kan zowel in de lengte (in de pubertijd) als in de breedte (bij overgewicht). Striae ontstaat meestal bij de benen, heupen en schouders. In sommige gevallen zijn er ook striae lijnen te zien op de rug. Dit komt meestal voor bij jongens die heel snel zijn gegroeid.

Schaamte voor de lijnen op de buik

Misschien schaam je je wel voor de rode lijnen op je buik. Zeker wanneer het zomer wordt kan het moeilijk zijn om de rode lijnen te accepteren. Wat kun je doen om de vouwlijnen minder zichtbaar te laten maken? Het is allereerst belangrijk om te kijken naar de oorzaak van de lijnen. In de meeste gevallen is het zo dat de lijnen ontstaan doordat de zithouding niet goed is. Het kan ook zijn dat je te veel vet hebt op de buik waardoor er een natuurlijk vouw ontstaat.

Striae door veel sporten

Mensen die plotseling heel veel gaan sporten kunnen ook last krijgen van striae. De huid kan door het vele sporten ineens erg uitrekken. De spieren onder de huid worden immers opeens heel groot. Door deze uitrekking kan de huid gaan scheuren en kunnen er striae strepen ontstaan. De strepen kunnen eerst rood van kleur zijn. Later worden de strepen wit van kleur. Er is dan sprake van een litteken.

Rode en paarse lijnen camoufleren

Je kunt de lijnen natuurlijk ook gaan camoufleren. Je kunt dit het beste gaan doen door je huid donkerder te maken. Een getinte huid zal minder oneffenheden laten zien. In de zomer zal de huid daarom ook egaler lijken. De strepen vallen in dat geval ook minder op. Het is tevens belangrijk om goed aan de zithouding te denken. Hoe minder de vouw kan ontstaan, hoe minder de rode lijnen ontstaan.

Tot slot

Men kan zich onzeker voelen over rode, paarse en striae lijnen op de huid en de buik. Het is moeilijk om deze lijnen te voorkomen. Toch is het mogelijk om goed aan de zithouding te denken en tevens de huid wat op te bruinen. Een getinte huid laat immers minder strepen zien. Daarnaast is het verstandig om de buikspieren goed te trainen. Een platte buik zal minder snel gaan vouwen.

Lees 2489 keer Laatst aangepast op maandag, 11 januari 2016 01:59

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

616 reacties