03 februari 2016

Rode vlekken in het gezicht: rosacea of couperose?

Als de huid is aangedaan met rode vlekken kan er sprake zijn van couperose of rosacea. De huid kan met name rode vlekken krijgen als er sprake is van stress en wisselende temperaturen. De vlekken zijn meestal te zien in de hals en op de wangen. De vlekken blijven vaak lang aanhouden en worden doorgaans als storend ervaren. Wat kun je doen om rode vlekken in het gezicht te doen verminderen? Stop couperose en rosacea voordat het erger wordt!

Wat is couperose?

Wanneer er sprake is van couperose, dan is dat goed te zien op de wangen. Couperose is een aandoening die ontstaat door de vele kleine bloedvaatjes die onder de huid liggen en daardoor goed zichtbaar worden. Iedereen heeft kleine bloedvaatjes in het gezicht, maar wanneer er ontzettend veel kleine bloedvaatjes bijkomen worden de vaten opeens zichtbaar. De bloedvaatjes verdwijnen niet meer en blijven altijd zichtbaar. 

Wat is rosacea?

Als de huid ontstoken is kan er sprake zijn van rosacea. Ook wanneer er rode vlekken en wanneer er sprake is van vele puisten kan dit rosacea betekenen. Rosacea komt met name voor bij mensen rond de dertigste levensjaar en wordt als storend ervaren. De huid is aangedaan, rood en oneffen. Mensen met rosacea kunnen onzeker en angstig worden. Rosacea kan op den duur overgaan op couperose. 

Hoe ontstaat deze huidziekte?

Zowel couperose als rosacea komt met name voor bij mensen die in het noorden van europa wonen. Ook mensen die in het noord-westen wonen kunnen last krijgen van deze twee huidziekten. De meest belangrijke factor is de kleur van de huid. Hoe lichter de huid, hoe meer kans er bestaat op couperose en rosacea. De schadelijke effecten van de zon is een belangrijke factor voor het ontwikkelen van rode vlekken.

Rosacea voorkomen

Je kunt couperose en rosacea zelf voorkomen door je goed te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Zorg dat je altijd een beschermende crème gebruikt waar een factor in zit verwerkt. In veel dagcrèmes zit een zonnenfactor verwerkt. Het is belangrijk om de juiste factor te kiezen. In de meeste gevallen is factor 15 voldoende. Het is tevens belangrijk om de warmste tijden van de zomer te mijden. Ga niet zonnen tussen 12 en 5 in de middag. 

Rode vlekken zijn er al: wat nu?

Wat moet je doen als er al sprake is van rode vlekken? Het is ten eerste belangrijk om de ernst van de vlekken te bepalen. Zijn de vlekken tijdelijk of zijn ze blijvend? Zijn er bloedvaatjes zichtbaar of is de huid juist ontstoken en is er sprake van puistjes? De huid kalmeren is altijd één van de belangrijkste eerste stappen. Gebruik geen agressieve middeltjes om de roodheid te doen verminderen. Vaak heeft dit een tegenovergestelde werking. Gebruik absoluut nooit crèmes waar parfum in zit verwerkt! Helaas zit er vaak parfum in crèmes om het product aangenaam te doen laten ruiken. Parfum is echter zeer schadelijk voor de huid. 

Crèmes tegen couperose en rosacea

Er bestaan verschillende middeltjes tegen rode vlekken. Welke werkt goed en welke is aan te raden? Hier vind je een aantal middelen die in Nederland vrij makkelijk te verkrijgen zijn. Let op dat je altijd goed kijkt naar de ingrediënten. De werkzame stoffen zijn vaak hetzelfde in de crèmes. Houd er rekening mee dat er in de meeste gevallen ook een camouflerende stof in de crème zit verwerkt (groen pigment). Dit wordt gebruikt om de roodheid cosmetisch tijdelijk te doen laten verdwijnen.

  • Biodermal Couperose crème
  • Gladskin Rosacea crème
  • La Roche-Posay Rosaliac
  • Eucerin anti Redness kalmerende crème
  • Dermalex Rosacea & Couperose Crème
  • Bioderma Sensibio AR Crème tegen roodheid

Er bestaat geen wondermiddeltje die de roodheid na één dag direct doet laten verdwijnen. Veel crèmes moet je minimaal drie maanden gebruiken (twee keer per dag smeren). De roodheid kan in het begin toenemen, echter zal deze later minder worden. Na drie maanden is het effect goed te zien. Houd er rekening mee dat hardnekkige couperose niet met een simpele crème opgelost kan worden. Een laserbehandeling om couperose te behandelen is in dat geval effectiever.

Lees 4366 keer Laatst aangepast op woensdag, 03 februari 2016 15:26

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

1357 reacties