22 april 2016

Kleine witte vlekjes op de huid: wat is dat?

Op de huid kunnen kleine witte vlekjes of plekjes ontstaan die lelijk en vaak erg zichtbaar zijn. Deze witte vlekken onstaan meestal op de bovenarmen en de onderbenen. Ook kunnen ze zichtbaar zijn op de onderarmen en bovenbenen. De witte pigmentvlekken zijn in de winter in de meeste gevallen een stuk minder zichtbaar. Wanneer de zon gaat schijnen worden de vlekjes opeens zichtbaar. Veel mensen storen zich aan deze witte vlekken en vragen zich af wat het precies is. Zijn het pigmentvlekken of is er iets anders aan de hand?

Witte vlekken op de armen en benen

Mensen die last hebben van kleine witte vlekjes vinden dat vaak erg vervelend. Het ontsiert het lichaam en maakt de huid minder egaal. De witte vlekjes jeuken niet. Ook is er geen sprake van een branderig gevoel. De witte vlekjes zijn er gewoon zonder dat er een aantoonbare reden is. De witte plekken kunnen in principe overal op het lichaam ontstaan, maar in de meeste gevallen vindt men ze op de bovenarmen (binnenkant), onderbenen (kuiten) en bovenbenen. Ook de bovenkant van de handen kunnen witte vlekjes krijgen. De vraag is natuurlijk wat deze witte plekken nou precies zijn. Hoe krijg je ze en hoe kom je er weer van af?

Zijn het dan pigmentvlekjes?

Pigment zit overal in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat de huid beschermd wordt tegen de schadelijke straling van de zon. Hoe meer zonlicht de huid krijgt, hoe bruiner de huid kan worden door middel van het aanmaken van pigmentcellen. Deze cellen worden dan donker van kleur waardoor de huid ook donker lijkt. Het pigment wordt melanine genoemd en komt niet alleen in de huid voor. Ook in haar en de iris zit pigment. Hoe meer melanine in de haarcellen, hoe donkerder het haar is. Mensen met bruine ogen hebben ook meer pigment in het regenboogvlies (iris) dan mensen met bijvoorbeeld blauwe of groene ogen. De witte vlekjes die je bij sommige mensen op de huid ziet is vaak het gevolg van idiopathische gutatte hypomelanose.

Pigment zit overal: in je huid, haar en iris!

Wat is idiopathische gutatte hypomelanose?

De aandoening idiopathische gutatte hypomelanose (IGH) komt vaak voor. Ongeveer 70% van alle mensen heeft deze aandoening. Het komt vaker voor bij mensen met een lichte huidskleur dan bij mensen met een donkere huidskleur. De aandoening wordt gezien bij zowel mannen als vrouwen. Bij IGH ontstaan er kleine ronde vlekjes op de huid. Deze plekken kunnen erg wit zijn waardoor ze heel erg opvallen. In andere gevallen zijn ze minder aanwezig en minder wit van kleur waardoor ze minder opvallen.

Hoe ontstaat idiopathische gutatte hypomelanose?

Hoe de aandoening ontstaat is niet precies duidelijk. Eigenlijk weet niemand nog waarom mensen deze witte vlekken krijgen. Men vermoed dat het met het verouderingsproces te maken heeft: de meeste mensen van boven de 50 jaar heeft namelijk hinder van deze plekjes. Mensen die veel van de zon houden kunnen ook eerder last krijgen van witte plekjes. Hoe meer je bent blootgesteld aan zonlicht, hoe groter de kans dat deze plekken kunnen ontstaan op het lichaam. De precieze reden voor het ontstaan is tot dusver nog niet bekend. De plekjes zijn in de meeste gevallen niet schadelijk voor het lichaam.

Grotere vlekken op het lichaam?

De aandoening idiopathische gutatte hypomelanose is wellicht één verklaring voor de witte vlekken op het lichaam. Er zijn ook mensen die witte vlekken ondervinden die vanzelf weer verdwijnen. Het lijkt bij deze mensen alsof de huid zelf niet is aangetast, maar dat er onder huid iets ontstaat waardoor witte vlekjes zichtbaar worden. Het lijkt alsof er op bepaalde plekken geen bloed aanwezig is waardoor het lijkt alsof de huid witte vlekken laat zien. Mensen met dit verschijnsel hebben vaak een extreem lichte huidskleur. In Nederland komt dit huidtype veel voor. De huid is zo licht en heeft zo weinig pigment dat je er bijna doorheen kunt kijken. Je ziet dan als het ware wat er gebeurt onder de huidlaag. Je ziet de aderen duidelijk en vaak ook vlekjes en plekken. Dit verschijnsel is bij deze mensen met name zichtbaar in de zomer.

Behandeling van witte huidplekken

In principe is er geen behandeling tegen witte plekjes die ontstaat zijn door idiopathische gutatte hypomelanose. Deze plekjes kun je het beste afschermen tegen zonlicht. Hoe ouder je wordt en hoe meer ze worden blootgesteld aan zonlicht, hoe groter ze kunnen worden. Het is daarom altijd verstandig om een berschermende laag aan te brengen als de zon krachtig en fel is. Mensen met een extreem lichte huid kunnen beter helemaal niet gaan zonnen. Mensen die wat grotere vlekken ervaren doordat ze een erg lichte huid hebben kunnen juist wel voordeel hebben aan huid die een beetje zongebruind is. De vlekken zullen daardoor minder opvallen.

Speciale crème tegen witte vlekken

Om huidvlekken tegen te gaan is er speciale crème op de markt die deze vlekken kunnen vervagen. Het is echter wel verstandig om de exacte oorzaak van de vlekken te achterhalen. Smeren met crèmes kan het probleem verhelpen, echter ook verergeren. Het is daarom belangrijk om de huisarts te bezoeken en het probleem voor te leggen. De huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog.

Tot slot

Het is verstandig om de huid goed in de gaten te houden, zeker als de huid extreem licht is en gevoelig is voor zonlicht. Vlekken en plekken ontstaan op de huid naarmate men ouder wordt. Hier is in principe weinig aan te doen. Toch kun je de huid lang mooi houden door deze zo weinig mogelijk bloot te stellen aan schadelijke straling van de zon of schadelijke smeersels. Ga altijd naar de huisarts als je de plekken niet vertrouwd en een second opinion nodig hebt. De huisarts kan een verwijskaart meegeven voor de dermatoloog in het ziekenhuis. De dermatoloog is een specialist van de huid en kan precies vertellen wat er aan de hand is.

Lees 4877 keer Laatst aangepast op dinsdag, 26 april 2016 12:07

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

613 reacties