27 oktober 2015

De relatie tussen blauwe ogen en intelligentie

Heb jij blauwe ogen? Wellicht ben je dan intelligenter dan mensen met een andere oogkleur. Uit een Amerikaans onderzoek is naar voren gekomen dat mensen met lichte ogen hoger scoren op een IQ test dan mensen met donkere ogen. Ook mensen met groene ogen zijn intelligenter. Hoe zit het met de bruine ogen en hoe kan het dat er een correlatie is gevonden? Lees hier over de blauwe oogkleur en intelligentie.

Oogkleur: van bruin naar blauwe ogen

De ogen van de mens kunnen verschillende kleuren aannemen. Denk aan de kleuren bruin en blauw. De meeste mensen op de wereld hebben bruine ogen. Een bruine oogkleur betekent dat er veel pigment in het oog zit. Het oog lijkt dan bruin. In Afrika en Azië hebben de meeste mensen een bruine oogkleur. Ook in Zuid-Amerika hebben de meeste mensen die donkere oogkleur.

 • Ongeveer 90% van alle mensen hebben bruine ogen
 • In Afrika en Azië heeft vrijwel iedereen bruine ogen

Blauwe ogen komen veel minder vaak voor op de wereld. Alleen in Europa en Oceanië wonen relatief veel mensen met blauwe ogen. Ook in Canada en Noord-Amerika komt de blauwe oogkleur vaak voor. In Scandinavië hebben, relatief gezien, de meeste mensen de blauwe oogkleur te pakken. De blauwe oogkleur kenmerkt zich door een extreem laag pigment gehalte. Het pigment dat in het oog zit verwerkt wordt eumelanine genoemd. Hoe meer eumelanine, hoe donkerder de kleur van de ogen worden. Mensen met blauwe ogen hebben zeer weinig eumelanine in het regenboogvlies (de iris).

Intelligentie en oogkleur

Ongeveer 5% van alle mensen hebben blauwe ogen

Hoe zit het tussen intelligentie en oogkleur? De Universiteit van Louisville heeft een correlatie gevonden tussen oogkleur en een bepaald soort intelligentie. Het gaat hier met name om het strategisch denken, het oplossen van puzzels, de inzet die je toont en de focus die je hebt om een taak op te lossen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen met lichte (blauwe) ogen beter scoren dan mensen met bruine ogen. Ook mensen met groene ogen scoorden beter. De verklaring waarom er een verschil is gevonden tussen de oogkleuren van de mens en intelligentie is volgens de onderzoekers niet helemaal duidelijk. Dit soort onderzoeken zijn zogenaamde correlationele onderzoeken. Dit betekent dat er een verband is gevonden, echter weet men niet wat dat verband dan heeft veroorzaakt. 

Blauwe ogen en slimme mensen

Een mogelijke verklaring kan het gevoel van superioriteit zijn. Wanneer de nadruk gelegd wordt op de superioriteit van een onveranderbaar gegeven (bijvoorbeeld oogkleur, huidskleur of bijvoorbeeld geslacht), dan kan men daar naar reageren. Dit betekent dat je dan automatisch beter presteert als je bent ingedeeld in een groep die het zogenaamd beter doet dan anderen. Andersom kan het ook voorkomen dat je slechter scoort. Denk bijvoorbeeld aan meisjes waarvan gezegd wordt dat ze slecht zijn in wiskunde. In de psychologie wordt dit verschijnsel ook wel stereotype threat (stereotype bedreiging) genoemd.

Groene oogkleur: zeldzame kleur

Ook mensen met groene ogen kwamen beter uit de verf dan mensen met bruine ogen. Er zijn op de wereld maar weinig mensen met groene ogen. De groene oogkleur is een uiterst zeldzame kleur. Dit heeft te maken met het type pigment dat in het oog voorkomt. Het type pigment wordt namelijk feomelanine genoemd en is een relatief nieuw soort pigment dat zich door de jaren van evolutie heeft gevormd. ‘’Feomelanine wordt voornamelijk gevonden bij mensen met rood hoofdhaar’’ aldus de wetenschappers. Mensen met rood hoofdhaar zijn ook erg zeldzaam.

 • De groene oogkleur is een zeer zeldzame oogkleur.
 • Ongeveer 2% van alle mensen op de wereld heeft de groene oogkleur
 • Groen ogen bevatten relatief veel feomelanine, een pigment dat alleen voorkomt bij mensen met groene of amberkleurige ogen

In Schotland, Engeland en Ierland wonen percentueel gezien de meeste mensen met rood hoofdhaar. Ook in Nederland, Noorwegen, België en Denemarken wonen mensen met van nature rood hoofdhaar. De groene oogkleur komt tevens vaak voor bij mensen uit de genoemde landen. Groene ogen komen in Nederland vaker voor in de noordelijke provincies (Groningen en Friesland). Ook de blauwe oogkleur komt in die provincies vaker voor. 

Zijn mensen met bruine ogen echt dommer?

De vraag is natuurlijk of het onderzoek ook echt praktische waarde heeft. Is het zo dat mensen met donkere ogen ook daadwerkelijk minder intelligent zijn? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Allerlei variabelen kunnen meespelen die de uitkomsten van het onderzoek kunnen verklaren. Denk bijvoorbeeld aan vooropleiding en de stereotype threat. 

Aziaten hebben het hoogste IQ

Als we kijken naar de landen met het hoogste IQ, dan zien we dat met name Aziatische landen erg goed scoren. In Azië wonen bijna alleen maar mensen met bruine ogen. Hongkong voer de lijst aan. Het gemiddeld IQ van een inwoner van Hongkong is namelijk 107. Op nummer twee zien we Zuid-Korea met een gemiddeld IQ van 106. Nederland staat samen met Duitsland, Oostenrijk en Italië ook in de top 10. Het gemiddeld IQ van de Nederlander is ongeveer 102.

Lees 3618 keer Laatst aangepast op zaterdag, 16 juli 2016 12:29

Gerelateerd

 • Groene oogkleur: waarom zeldzaam en bijzonder?

  De groene oogkleur is één van de meest zeldzame oogkleuren bij mensen. De bijzondere en unieke oogkleur wordt veroorzaakt door een speciaal oogpigment dat feomelanine heet en komt bij ongeveer twee procent van alle mensen voor. Groene ogen worden vaak gezien bij mensen met rood hoofdhaar. De combinatie is uiterst zeldzaam. Heb jij groene ogen en wil je er meer over weten? Lees in dit artikel alles over oogkleuren, de groene ogen en waarom jij zo bijzonder bent met de groene iris.

 • Oogkleur veranderen en oplichten met honing

  De ogen vallen vaak het meest op bij mensen. Ook de oogkleur is dan vaak erg belangrijk. Lichte ogen vallen doorgaans meer op dan donkere ogen. De bruine oogkleur is de meest voorkomende oogkleur bij mensen. Het is voor velen daarom leuk om de oogkleur te verlichten naar een oogkleur die minder vaak voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan de groene oogkleur of de hazel oogkleur. Kun je de oogkleur op een natuurlijke wijze veranderen met honing? Lees hier over het veranderen van de donkere oogkleur naar lichte ogen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

791 reacties